Kopen of huren? De juiste keuze kan veel geld schelen

De tijd waarin we van mening waren dat we alles dat we nodig hadden ook direct moesten bezitten, ligt ver achter ons. Een fiets delen is steeds normaler en gemakkelijker via bedrijven die deze service aanbieden. En ook scooters en auto’s hoef je op deze manier niet meer te bezitten, je kunt ze ook uitsluitend lenen op de momenten waarop je even niet zonder kan. Zo gaat het met steeds meer spullen, waardoor we inzien dat lenen of huren soms echt de slimste keuze is.

Ook voor bedrijven kan huren voordelen bieden

De keuze om niet alles dat nodig is direct maar aan te schaffen is niet alleen bij particulieren populair, ook bedrijven zien steeds meer in dat het voor hen een goede optie kan zijn. Het aantal bedrijven dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel stijgt, waarbij met name kleine bedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Steeds meer mensen, in steeds meer verschillende bedrijfstakken besluiten als kleine zelfstandige, als ZZP’er, aan de slag te gaan. Dit geeft hen meer vrijheid om zelf hun werkdagen in te delen, klussen aan te nemen die zij interessant vindt en geen baas meer boven hen te hebben. Soms is het ook vrijwel noodzakelijk om van loondienst over te stappen op ondernemerschap, nu juist veel grotere bedrijven liever geen mensen meer vast in dienst nemen. Zij werken liever met ZZP’ers, die zij alleen in hoeven te huren op de momenten waarop zij ook echt nodig zijn.

Voor kleine bedrijven is het soms niet te doen om alles dat zij nodig hebben aan te schaffen. Bij kantoorfuncties valt het doorgaans wel te doen, met een laptop en een telefoon kom je een heel eind, maar zeker in bijvoorbeeld de bouw of als hovenier wordt het een heel ander verhaal. Naast het kleine materiaal, dat al een flinke investering vraagt, is het bijna niet te doen om ook de grote apparatuur zelf aan te schaffen.

Huren kan veel verstandiger zijn

Gelukkig is het ook helemaal niet nodig om grote, dure apparaten zelf aan te schaffen. Vaak gaat het hier om zaken die niet dagelijks gebruikt worden, zodat huren ook een prima optie is. Een heftruck huren doe je bijvoorbeeld alleen op de dagen dat er zware goederen verplaatst moeten worden, of er ander zwaar werk moet worden gedaan waarbij het nodig is, en een opdrachtgever geen heftruck in huis heeft. Ook een hoogwerker huren zal je niet al te vaak hoeven doen, waardoor het financieel gezien ook veel verstandiger is om er niet zelf eentje te kopen. Niet alleen is de aanschafprijs pittig, je moet het gevaarte ook nog eens ergens weten te stallen op de momenten waarop je hem niet gebruikt. Allemaal zaken waarover je je bij huur geen zorgen hoeft te maken.