Kun je alle gewone lampen vervangen voor led lampen?

Uit onderzoek blijkt dat in veel Nederlands huishoudens nog niet alle lampen vervangen zijn door led lampen. Dat is op zich een gemiste kans, want er zijn veel voordelen die led lampen hebben ten opzichte van gloeilampen en zelfs halogeen verlichting. Twijfel je nog om over te stappen omdat je denkt dat het veel moeite en kosten met zich meebrengt? Lees hier waarom je juist kosten bespaart met led lampen.

Voordelen led boven traditionele verlichting

Als we het hebben over traditionele verlichting, gaat het vaak over gloeilampen. Maar inmiddels kun je stellen dat halogeen verlichting ook al ingehaald is door led verlichting. Met welk type traditionele verlichting je het ook vergelijkt, led lampen komen altijd als meest energiezuinig uit de bus. Tot wel 90% ten opzichte van gloeilampen. En halogeenlampen verbruiken vijf keer zoveel stroom als een led lamp. Daarbij komt nog dat led lampen veel langer mee gaan dat beide andere lichtsoorten. Dus zowel in aanschaf als in het gebruik kun je al een hoop kosten besparen.

Wat moet je doen om lampen te vervangen door led verlichting?

De meeste led lampen worden verkocht in de vorm van een spot. Onderaan de spot zijn twee pinnen bevestigd, die zorgen voor de stroomdoorvoer tussen de spot en de fitting in de lamp. Door ervan uit te gaan dat alle led lampen dus spots zijn, kun je denken dat deze manier van verlichten daarom niet geschikt is voor de lampen die je al in huis hebt. Gelukkig is dat geen reden om de led lampen niet te gebruiken. Want ook led lampen zijn verkrijgbaar met een schroefdraad. En heb je een lamp waar je voorheen een halogeenspot in had, dan kun je deze eveneens zonder moeite vervangen door een ledspot. Zonder extra kosten voor de aanschaf van nieuwe hanglampen of tafellampen.

Maak gebruik van de gelegenheid en pas de sfeer aan

Het moment dat je de nieuwe led lampen aanschaft, is wel een mooie gelegenheid om te kijken naar de sfeer die je in de woonkamer wilt hebben. Led lampen zijn namelijk in verschillende lichtkleuren verkrijgbaar. Zo kies je voor een helder wit licht als je een lamp nodig hebt boven een werkblad, bijvoorbeeld in de keuken. Ben je op zoek naar sfeerverlichting dan is er een warm wit licht of zelfs een extra warm wit licht mogelijk. De lampen zijn van helder glas voor extra kleur of het glas is mat, voor meer subtiele verlichting. Net als halogeenlampen kan de lichtsterkte van de led lampen met een dimmer nog handmatig bijgesteld worden.

Alle soorten led lampen voor iedere soort lamp

Het assortiment van led lampen is groot. Voor vervanging van de tl-verlichting, de halogeenspotjes of het nachtlampje op de overloop, er is voor alle situaties passende ledverlichting. Dat geldt tevens voor de moderne kroonluchter waar je kaarslampen in wilt zetten, of de leeslamp die een smalle schroefdraad nodig heeft. Ben je op zoek naar inbouwspotjes dan zijn deze ook met ledverlichting verkrijgbaar, in verschillende kleuren en stijlen. Met een led lamp kun je dus je woonkamer in stijl verlichten, zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen.