Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kunstgras

Kunstgras kopen, waar moet ik op letten?

Je hebt besloten om een kunstgrasmat in je tuin aan te leggen. Nog even en je hoeft nooit meer gras te maaien! Je tuin wordt een stuk onderhoudsvriendelijker met een gazon van kunstgras; de ideale oplossing als je niet zoveel tijd of zin hebt om in de tuin te werken. Van kunstgras kun je jarenlang genieten, maar uiteraard doe je er wel verstandig aan om wat onderzoek te doen, voordat je een kunstgrasmat in huis haalt. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal om denken? De belangrijkste aandachtspunten zetten we voor je op een rij.

Verschillende soorten kunstgras
Welk type grasmat bij je past is afhankelijk van je persoonlijke smaak en waar je het wilt gaan gebruiken. Wil je een kunstgrasmat in je tuin of op je balkon? Hoeveel heb je precies nodig? En gaat het veel gebruikt worden of ligt het er puur voor de sier? Wat is je budget? Dit zijn allemaal factoren die meespelen voordat je een kunstgrasmat aan kunt schaffen.

Ook is de kwaliteit van de grasmat erg belangrijk. Er zijn diverse soorten op de markt en de prijzen verschillen nogal. Over het algemeen kan gezegd worden dat hoe duurder de grasmat is, des te beter de kwaliteit is. Goedkoop kunstgras wordt vaak gemaakt van materialen die niet lang meegaan. Kunstgras van goede kwaliteit is milieuvriendelijk en gaat jarenlang mee.

De zachtheid van kunstgras
Een combinatie van de dichtheid en de hoogte van de sprieten bepaalt de zachtheid van het gras. Als het kunstgras dik is ingeweven, dan voelt het zachter aan. Het zorgt er ook voor dat het gras er realistischer uitziet en veerkrachtiger is. Om dit voor elkaar te krijgen is het logisch dat er meer materiaal voor nodig is en dit zorgt ervoor dat de prijs hoger ligt.

Hoeveel heb je nodig?
Geen enkele tuin heeft dezelfde vorm en afmeting. Een grasmat van kunstgras is flexibel en kan in allerlei vormen gesneden en gelegd worden. Heb je in je tuin te maken met hellingen of ronde vormen? Dan heb je uiteraard meer oppervlakte nodig. Je dient hier rekening mee te houden bij het bestellen van kunstgras.

Let op de backing
Voordat je overgaat tot het kopen van kunstgras, moet je letten op de backing, ofwel de onderkant. Een goede kunststof grasmat heeft namelijk een doek waar kunstgrasvezels doorheen getufd zijn. Deze kan aan de onderkant beschermd zijn met kunstlatex. Een goedkope kunstgrasmat heeft doorgaans een enkele backing, de duurdere soorten een dubbele. Bij de goedkopere soort zitten de grassprieten minder stevig in de grasmat en kan de mat gaan uitzetten of krimpen. Een dubbele backing zorgt voor meer steun en is dus steviger.

Daarnaast zal een goedkopere kunstgrasmat sneller dof worden en verkleuren door weersomstandigheden, als felle zonneschijn. Soms gebeurt dit al in het eerste jaar, terwijl een kwalitatief goede kunststof grasmat tot wel tien jaar mee kan gaan. Wil je lang genieten van je kunstgras, kies dan altijd voor een duurdere variant.