Kunstgras

Kunstgras. De één gruwelt ervan, de ander is groot fan. Dat geldt zowel voor de particulier als voor sporters. De voordelen winnen het veelal van de nadelen. Kunstgras vraagt niet of nauwelijks om onderhoud, is slijtvast en natuurlijk hoef je het niet te maaien. Je kunt het ook prima zelf leggen.  

In tegenstelling tot de sportvelden hoef je je als particulier niet druk te maken over zand of rubber korrels als vulling tussen de grassprieten op een kunstgrasveld. Kunstgras wordt gemaakt van gekleurde kunststofkorrels en kleurstoffen die een draad vormen. Deze draad wordt als vezel gebruikt om in een mat vast te zetten. Er worden dan lussen zichtbaar die los worden gesneden. Op die manier ontstaan er heuse grassprieten. Afhankelijk van de hoogte van de sprieten en hoe dicht ze op elkaar in de mat worden gezet, ontstaat een bepaalde kunstgrasmat. Aan de onderkant wordt een extra laag vastgezet om er stevigheid aan te geven. Die laag is vaak van latex gemaakt.

Kunstgras zelf leggen

Kunstgras leggen kun je zelf doen of laten doen. Zorg ervoor dat de naden goed verlijmt liggen en strak op elkaar aangesloten worden. Het gras kan vastgelegd worden met haken of lijm. Ligt er zand onder dan moet dat goed aan getrild worden voordat er stabilisatiedoek overheen gaat. Vervolgens komt het gras erover. Om het gras een mooi aanzicht te geven kun je het opborstelen. Dat kan overigens ook nadat de kinderen er de hele dag op gespeeld hebben. Dat is het dan ook het enige onderhoud dat rest.

Voor tuin, balkon of dakterras zijn er meerdere kwaliteiten beschikbaar. Dan is een ander kunstgras dan kunstgras in de sport waar zand of rubber korrels tussen liggen als opvulling. Daarmee hoef je je als particulier ook niet druk te maken over eventuele gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels. Daar is jaren terug nog veel over te doen geweest naar aanleiding van een Zembla uitzending op televisie en een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieur (RIVM). Het zou niet gevaarlijk zijn, maar later werd er aan die uitkomst weer getwijfeld.

Kunstgras kun je bij verschillende bouwmarkten kopen

In de tuin voor kunstgras kiezen is een stuk gemakkelijker te organiseren dan een kunstgras voetbalveld aanleggen. Tegenwoordig is dit kunstgras nauwelijks nog van het echte gras te onderscheiden. En het ziet er altijd mooi strak en onderhouden uit, is onderhoudsvriendelijk en lekker licht in gebruik. Ook het weer heeft er geen invloed op.

Bij de Gamma verkopen ze het kunstgras in de vorm van matten en als tapijt. De rollen zijn vooral geschikt om op een dakterras of een balkon te leggen. Er worden drainagegaten in aangebracht zodat het regenwater goed weg kan lopen. Zo ontstaat er geen schimmel.

Grasmatten worden op maat gesneden en de hoogte en de dichtheid zorgen voor het juiste gevoel. Er valt te kiezen voor een hoogte van de grassprieten van twintig millimeter hoog, dertig millimeter, 35 millimeter en dan is er ook nog een verschil in kleur. Het gras bestaat dan bijvoorbeeld uit een combinatie van groenen en bruine sprieten of licht- en donkergroene sprieten. Dit alles zorgt ervoor dat het geschikt is als bijvoorbeeld een speelgazon of siergazon. Wie kiest voor kunstgras kan dit leggen op een vlakke ondergrond van zand, asfalt, steen of hout.

Kunstgras in een beige variant

Bouwmarkt Hornbach biedt eveneens kunstgras in alle soorten en maten. Ook online te bestellen. Kunstgras met drainage is op een rol van twee meter breed te krijgen of je kiest voor de beige variant of in zwart. Kunstgras is ook als een mat van twee bij drie meter verkrijgbaar. Laat je goed informeren want er zijn enorm veel varianten mogelijk.

Praxis biedt grastapijten van vier bij twee meter of vier bij een meter aan. Om de tuin exact met het gras te bedekken is het ook mogelijk om kunstgrastegels te kopen. Deze zijn vijftig bij vijftig centimeter groot. Er is kunstgras speciaal voor op het balkon. Kijk goed naar de hoogte van de kunstgrassprieten, de kleur en de dichtheid ervan. Daarop kun je een eigen keuze baseren. Alle toebehoren zoals bevestigingshaken zijn eveneens verkrijgbaar. En wil je het eens helemaal anders doen en zie je het wel zitten om bijvoorbeeld kunstgras in blauw, paars of bruin toe te passen, dan kun je daarvoor bij de Praxis terecht.

Vergeet niet dat er soms door winkelketens flinke kunstgrasaanbiedingen worden gedaan, zoals door de Action. Kunstgras met een formaat van een bij twee meter en voorzien van een uv-filter bijvoorbeeld. Voor wie vele meters kunstgras nodig heeft, kan dat aanzienlijk schelen in de kosten.

Kunstgras kun je ook binnenshuis toepassen

Heb je er trouwens ooit wel eens aan gedacht om kunstgras binnenshuis te gebruiken? Het kan aangebracht worden op een wand of onder een stapelbed zodat de kinderen daar lekker op kunnen spelen. Ook kan het neergelegd worden als een tapijt in de kinderkamer. Wie creatief is kan er alle kanten mee uit. Zo tref je op Pinterest veel voorbeelden van interieurs waar kunstgras op een originele manier is aangebracht. Op barkrukken bijvoorbeeld of aangebracht op een speeltafel.

Wissel kunstgras af met tegels

Blijven we buiten denk dan ook creatief en wissel het kunstgras af met tegels. Dan wordt het als een mooi tableau en biedt het variatie in de tuin. Het kan ook rond gelegd worden in plaats van als een rechthoekige of vierkante grasmat. Heb je er ooit wel eens aan gedacht om buitenkussens te maken van kunstgras of kunstgras op een bankje te leggen?

Voor wie het bij een gazon of balkon houdt, volgen hier nog even de voordelen op een rij:

-je hoeft niet te verticuteren, sproeien, bemesten en te maaien

-het ziet er altijd strak en mooi uit

-kies het kunstgras dat bij de functie past: als speelveldje of voor de sier

-je hebt er geen groene vingers voor nodig