Kunststof kozijnen versus aluminium kozijnen 

Als je huis toe is aan nieuwe kozijnen dan zul je een keuze moeten maken tussen de verschillende materialen. Zo zou je kunnen kiezen voor kunststof kozijnen, maar het is ook mogelijk om aluminium exemplaren te laten plaatsen in je woning. Deze twee soorten zijn erg verschillend van elkaar, maar alsnog kennen ze ook een paar gelijkenissen. Als je geen keuze kunt maken tussen de twee materialen dan is het verstandig om ze met elkaar te gaan vergelijken, wat je kunt doen op de onderstaande manieren. Bepaal zelf welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn. 

Uitstraling van je huis

De uitstraling van je huis is natuurlijk van belang, wat voor een aanzienlijk deel beïnvloed zal worden door je kozijnen. Aan de ene kant wordt dit bepaald door de kleur, maar ook het materiaal heeft hier effect op. Over het algemeen zul je zien dat aluminium kozijnen een moderne look hebben. Dit is in principe wel een voordeel, maar deze uitstraling past helaas niet bij de meeste huizen in ons land. Kunststof modellen hebben juist een natuurlijke uitstraling, dit past dan ook bij zo goed als alle woningen. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in houtlook, wat beter is dan echt houten kozijnen.

De prijs van nieuwe kozijnen

De prijs van de kozijnen zal uiteraard ook een essentieel onderdeel zijn van je keuze tussen de twee materialen. Gelukkig zal het een eenvoudige beslissing worden als je de prijs echt enorm belangrijk vindt. De kunststof kozijnen zijn namelijk vele malen goedkoper dan de aluminium kozijnen. Over het algemeen geldt dat de exemplaren van aluminium tot wel 30 procent duurder is in aanschaf dan de modellen van kunststof. Dit heeft een paar redenen, al is de belangrijkste factor toch wel de grondstofprijs. Voor het materiaal van kunststof kozijnen is dit dus een stuk goedkoper.

Een betere isolatie

Je wilt natuurlijk dat het in je huis in de winter aangenaam warm is en in de zomer lekker koel is. Hier kun je voor zorgen door je woning te isoleren, waarbij kozijnen kunnen helpen. Zowel de kunststof als de aluminium exemplaren hebben een goede isolatiewaarde. Alsnog is de isolatiewaarde van de kunststof kozijnen wel een stuk beter. Hoe hoog het precies is hangt van onder andere het merk en de glaskeuze af. Zo zal een kunststof kozijn met dubbel glas bijvoorbeeld veel beter je woning te isoleren dan een aluminium kozijn met enkel glas.

Onderhoudsarme kozijnen

Daarnaast kan onderhoud ook veel invloed hebben op je keuze voor het type materiaal. Hierdoor zullen de houten kozijnen meestal al snel afvallen. Kunststof en aluminium kozijnen zijn namelijk vele malen onderhoudsvriendelijker. Na verloop van tijd hoeven deze exemplaren bijvoorbeeld niet nog een keer geschilderd te worden. Ook zijn ze weerbestendig, wat ervoor zorgt dat je ze niet regelmatig schoon hoeft te maken. Eén of twee keer per jaar een sopje over de kozijnen is eigenlijk voldoende om ze goed te onderhouden. Woon je aan de kust? Aluminium kozijnen zijn dan niet geschikt, want ze zijn niet goed bestand tegen de invloeden van de zee.