Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Latex kleur mengen

Je hebt besloten dat je huis toe is aan een nieuw likje verf. Je wil je muren en plafonds spuiten met latex, maar je wil iets anders dan een simpele witte kleur. Je wil iets met wat meer pit, maar daarvoor moet je verf mengen en je weet niet precies hoe je dat moet doen. Maak je geen zorgen wij helpen je, lees dus snel verder.

Kun je latex muurverf mengen?

Het antwoord op de vraag of je latex muurverf kunt mengen is simpel, ja, je kunt latex muurverf mengen. Uiteraard kun je dit uitbesteden en bij de bouwmarkt laten doen, maar het is goedkoper, en naar onze mening leuker, om het zelf te doen. Er zijn verschillende manieren om verf te mengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleurpasta of je kunt andere verf mengen. We zetten de opties hier voor je op een rijtje.

Latex mengen met kleurpasta

Bij elke bouwmarkt en verfwinkel kun je kleurpasta’s kopen waarmee je verschillende soorten verf kunt mengen. Deze kleurstof is dus niet alleen bedoeld voor muurverf, maar ook voor sierpleister en zelfs lakverf.

Om de kleurpasta te gebruiken heb je een witte basisverf nodig. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel pasta je toevoegt. Aan te raden is om te beginnen met een klein beetje en al roerende langzaam meer toe te voegen totdat je de juiste kleur hebt.

Wil je grotere oppervlakken verven en heb je hier meerdere emmers latex voor nodig dan is het aan te raden om de kleur in één keer te mengen. Meng die emmers ook met elkaar zodat je een egale kleur krijgt en in één keer genoeg verf hebt voor het hele project. Het is namelijk heel lastig om dezelfde kleur nog een keer te creëren.

Je kunt verfpasta in allerlei kleuren krijgen, van ecru, bruin en oker tot rood, blauw en groen. De pasta kost over het algemeen maar een paar euro.

Latex met een andere verf mengen

Een andere kleur verf met latex spuiten kan ook. Maar ren nu niet meteen naar de schuur om willekeurig restjes verf uit te kiezen om te mengen. Niet alle soorten verf kunnen met elkaar gemengd worden.

Latex is verf die te verdunnen is met water. Daar kun je geen verf aan toevoegen die je met terpentine moet verdunnen. Meng je wel twee verschillende soorten verf dan kan dat leiden tot klontjes en schiften.

Tips om verf te mengen
We hebben een paar nuttige tips verzameld om je te helpen bij het mengen van verf.

Zorg dat je genoeg verf hebt – Je moet in één keer alle verf voor je project mengen want de kans dat je ooit nog tot dezelfde kleurcombinatie komt, is bijna nihil.

Begin rustig – Voeg elke keer kleine beetjes verf toe en roer goed door zodat je een goed idee hebt van de uiteindelijke kleur. Je kunt altijd meer kleur toevoegen, maar het niet weghalen, doe het dus met beleid.

Schudden en roeren – Je moet verf altijd goed roeren en schudden zodat alle kleurpigmenten goed gemengd zijn.