Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Luchtjes in huis

Als we het hebben over luchtjes in huis, hebben we het vaak over nare geuren zoals kookluchtjes, de geuren van huisdieren, natte kleding of de vuilnisbak. Deze geuren wil je zo snel mogelijk neutraliseren of verwijderen. Daarnaast zijn er geuren die een heel ander effect hebben. De geur van appeltaart zorgt voor een huiselijke sfeer en zou een positief effect hebben op de potentiële kopers van jouw woning. Ook zijn er geuren die je zomaar terug kunnen werpen in het verleden zoals de geur van babypoeder. Als je beseft wat de werking van geuren is, kan je hier slim gebruik van maken door een bepaalde sfeer op te roepen. Bij het registeren van deze geuren speelt je neus de hoofdrol.

De werking van onze neus

We halen adem door onze neus en op die manier komen ook geuren uit de lucht je neus binnen. Je neusholte is met slijmvliezen bekleed en die slijmvliezen zijn onder te verdelen in een gedeelte voor de ademhaling en een reukgedeelte. Het reukgedeelte zit bovenin je neus. De geurmoleculen hechten zich hier aan de reukreceptoren. Deze receptoren zijn boodschappers die een signaal doorsturen naar je hersenen. Het verwerken van geuren in onze hersenen gebeurt in hetzelfde gebied als het verwerken van emoties. Geuren roepen dan ook vaak sterke gevoelens op. Je neus helpt je door je te waarschuwen voor gevaar, het levert een belangrijke bijdrage aan de smaakbeleving en speelt zelfs een rol bij je partnerkeuze. Ruiken doen we onbewust en daardoor onderschatten we het belang ervan. Uit onderzoek blijkt zelfs dat niet meer kunnen ruiken kan leiden tot depressieve klachten, gehoorverlies en blindheid. Zet geuren op een slimme manier in.

Maak kennis met aromalampen

Een aromalamp is een simpele manier om een heerlijk geur in je huis te verspreiden. Deze geurlamp is gevuld met een essentiële olie. Door de olie te verhitten, te verdampen of op een natuurlijke manier te vernevelen verspreidt deze olie zich door de lucht. Je kan kiezen uit verschillende geuren die telkens een andere sfeer oproepen. Veel van de aroma diffusers hebben een mooie uitstraling en verdienen een plekje in jouw woonkamer. Je varieert in de geurtjes die je verspreidt afhankelijk van je behoeften. Vul je oliebrander met melisse of geranium voor extra energie. Na een lange werkdag werkt lavendel heerlijk ontspannend. Ook vetiver en Ylang Ylang zijn geuren die je helpen tot rust te komen. Bij hoesten of een verkoudheid bieden pepermunt, eucalyptus en kruidnagel verlichting.

De ontspannende werking van wierookgeuren

Bij verschillende religieuze rituelen worden wierookgeuren verspreid. Dit plantaardige materiaal bestaat al eeuwen en verspreidt bij verbranding geurige aroma’s. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord voor branden. Wierook koop je in de vorm van stokjes, poeders en kegels. Sommige geuren bevorderen de concentratie, andere geuren stimuleren de creativiteit of zorgen voor ontspanning. Plaats de aromatische hars in een wierookvat en je hebt ook nog eens een echte eyecatcher in huis.