Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Metaal bewerken, dat kan met deze CNC methoden

Als je een onderdeel van metaal wilt produceren dan zou je ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van CNC bewerking. Dit is kortgezegd een metaal productiemethode waarbij een machine bestuurd wordt geschreven code. Deze code zal alles bepalen, van de beweging van de snijkop en het component tot de spil snelheid en meer. CNC staat bij CNC bewerking voor Computer Numerical Control. Dit houdt eigenlijk in dat de moderne CNC machines volledig geautomatiseerd zijn door de code. Het is daarnaast goed om te weten dat CNC bewerking eigenlijk een parapluterm is waar onder meer de onderstaande methoden onder vallen. 

CNC frezen

CNC metaal frezen is een operatie waarbij het snijgereedschap draait terwijl het onderdeel juist vast wordt gehouden zodat het niet kan bewegen. De machine maakt gebruik van freesgereedschap. Dit zal in contact komen met het werkstuk, wat het stuk metaal is waaruit het component gemaakt wordt, waardoor het spanen kan verwijderen. Er zijn diverse soorten freesbewerkingen, zoals bijvoorbeeld boren, vlakfrezen en dergelijke. CNC frezen is bovendien een erg universele fabricagemethode dat grote nauwkeurigheid en toleranties heeft. Zo kan het gedaan worden in combinatie met allerlei verschillende materialen, terwijl het ook nog eens een snel proces is. 

CNC draaien

Meestal combineert men CNC frezen en CNC draaien tot CNC bewerking. Toch zitten er grote verschillen tussen deze twee productieprocessen. Sterker nog, metaal draaien is zo goed als het tegenovergestelde van metaal frezen. Dit houdt in dat het werkstuk zal draaien, dus niet het snijgereedschap. CNC draaien wordt voor diverse doeleinden ingezet, zo wordt het vaak gebruikt voor het creëren van onder andere assen. Dit wordt gedaan door het gereedschap tegen het roterende werkstuk te brengen. Zo worden er stukjes metaal afgesneden, wat ook wel spanen genoemd wordt. Je kunt bij CNC draaien een hoge nauwkeurigheid bereiken. 

CNC routing

CNC frezen en CNC draaien zijn niet de enige CNC bewerking methodes. Zo kunnen CNC routers ook ingezet worden, wat redelijk vergelijkbaar is met de CNC freesmachines. Bij routing is de snijkop namelijk ook het roterende deel, maar er zit wel een groot verschil tussen deze twee processen. CNC routing kan namelijk ingezet worden om zachtere materialen te snijden. Hierdoor kan het ook ingezet worden als een component van een ander materiaal dan metaal gemaakt moet worden. CNC routing is tevens geschikt als het onderdeel geen hoge nauwkeurigheid vereist, dit komt door het lagere uitgangsvermogen.