Minder regen: dat is toch goed nieuws?

We zijn in Nederland wel wat gewend, als het om regen gaat. Er valt doorgaans behoorlijk wat, een droge week is eerder een uitzondering dan een regel, en de paraplu moet eigenlijk altijd mee. Al lijkt dit te veranderen. We krijgen steeds vaker te maken met lange droge periodes of maanden waarin een stuk minder neerslag valt dan gemiddeld. Dat lijkt goed nieuws, want een beetje minder regen, daar wordt iedereen blij van. Toch? De realiteit blijkt anders te liggen. Onze natuur, ons land en de manier waarop we dit hebben ingericht, dat heeft genoeg water nodig. En dan niet zo nu en dan een stevige bui, maar liefst altijd een beetje.

Steeds vaker droge periodes

Toegegeven; er zijn nog steeds heel wat dagen waarop een paraplu behoorlijk onmisbaar is als je de deur uitgaat. Nederland is nu eenmaal een land met een klimaat waarin voor regen een belangrijke rol is weggelegd. Toch krijgen we ook steeds vaker te maken met lange, droge periodes. Zeker in de lente en zomer kan het soms vele weken achter elkaar vrijwel geheel droog zijn. Als in deze periodes, wat steeds vaker ook het geval is, de temperatuur flink oploopt, verdampt er meer water dan dat we er gratis en voor niets uit de lucht voor terugkrijgen. Het land verdroogt, en dat heeft gevolgen. Eerst al op korte termijn, doordat de natuur het zwaar heeft. Zowel onze planten als dieren zijn ingesteld op voldoende vocht door het jaar heen. Wordt dit steeds minder het geval, dan zullen er op den duur planten en dieren gaan verdwijnen. Maar ook andere zaken lopen gevaar. Te weinig neerslag, terwijl we ondertussen wel volop water gebruiken om te sproeien, douchen en om af te koelen, zorgt ervoor dat onze drinkwatervoorziening onder druk kan komen te staan. Ook kan er schade ontstaan aan dijken, die door uitdroging verzwakken.

Hoe gaan we om met droogte?

Ervoor zorgen dat er meer regen valt, dat kunnen we niet. We zullen moeten leren omgaan met periodes van droogte. En dat kan, als we beter in staat zijn om de regen die in andere periodes valt op te vangen en te gebruiken wanneer het nodig is. Zeker nu we er door klimaatverandering rekening mee moeten houden dat deze droge periodes voorlopig wel zullen blijven, moeten we slim omgaan met het water dat we wel hebben, om zo droogteschade te voorkomen. Dit moet op grote schaal gebeuren, maar ook op kleine schaal kun je als burger een bijdrage leveren. Een regenton plaatsen is bijvoorbeeld een goede start. Ook hiermee vang je namelijk het overschot aan regenwater op, om het te gebruiken op momenten waarop het hard nodig is. Op deze manier hoef je in de zomer een minder groot beroep te doen op onze drinkwatervoorziening, en kun je de planten bijvoorbeeld altijd met regenwater bewateren.