Nederland heeft een nieuwe trend

Een periode van anders dan anders, zorgt er voor dat je ook anders gaat denken. Door dat meer thuis bent, zie je het ‘er op uit gaan’ ineens ook in een ander daglicht. Wandelen en fietsen zijn nu misschien voor het eerst echt belangrijk in je leven en het houdt je nu letterlijk op de been. Of het was al je passie en je hebt er nu alle tijd voor.

Weet jij nog hoe je hebt leren fietsen? Kun je je eerste fietstochtjes nog herinneren? Misschien fietste je naar opa en oma om vol trots je nieuwe meisjesfiets te laten zien of kwamen ze kijken omdat je nu echt kon fietsen zonder zijwieltjes. Tochtjes maken, zelf fietsen naar de stad of de speeltuin. Maar er kan nog veel meer…

Een aantal jaren geleden was het ineens booming. Overgewaaid uit Amerika en wereldwijd een hit. Geocaching. En buitensport en spel tegelijk. Gebruikmakend van een gps-ontvanger of een telefoon met gps verbinding, zoek je ergens op de wereld naar een cache. Letterlijk vertaald is cache een verstopplaats. Verstoppertje spelen voor gevorderden zeg maar. De organisatie achter het geheel is  Groundspeak, gevestigd in Seattle. 

En ineens is het er nu weer. Net als het skeeleren is het weer een trend. Maar nu in een nieuwe vorm. Geocaching op de fiets. Het principe blijft gelijk alleen kun je makkelijker een grotere route doen. In de basis kun je de ‘normale’ cache routes gebruiken. Let alleen wel op dat sommige routes net geschikt zijn om te fietsen. Je kun dit natuurlijk oplossen door delen te wandelen en delen te fietsen. Voor kinderen is dat overigens een leuke afwisseling. Ook de combi met een picknick is een feest voor de kleinsten. 

Wat is een cache? 

Een cache is eigenlijk niets meer dan een kleine waterdicht doosje met een logboek en de “schat” er in. Dat kleine doosje moet je dus zien te vinden. Er zijn ook hele kleine caches, de zogenaamde nano-cache. Daar zit alleen een logboek in. Ga je op pad met kinderen, dan is een cache met een schat een beter idee. Het is erg spannend voor ze om de schat te ontdekken waardoor ze beter zullen doorfietsen en volhouden. De verstopper (beginner van een cache) maakt na het verstoppen van de schat via internet de locatie bekend aan andere geocachers. 

Je eigen cache verzinnen met vrienden of familie is ook een leuk idee. Je deelt de locatie of meerdere locaties dan alleen met die groep. De zoekers voegen bij het vinden van de cache met een schat vaak een voorwerp toe of ruilen er één. Daarnaast schrijf je je naam in het logboek. Ook is het de bedoeling dat je op de geocaching-website een log achterlaat, zelfs als het je niet gelukt is om de schat te vinden. Wil je een stapje verder, kijk dan eens naar de verschillende apps. Met deze apps zie je een kaart waarop je snel alle caches in de omgeving kunt zien. 

Wil jij een zomer vol lol, check dan de kinderfiets van je zoon of dochter of verras ze met een nieuwe. Nu vakanties waarschijnlijk niet doorgaan is een nieuwe meisjesfiets 16 inch een goede investering. 

Wereldwijd zijn er trouwens al miljoenen caches uitgezet. Jij hoeft dus alleen een route te zoeken en op pad te gaan. Picknick mee en genieten maar. Zeker weten dat ze deze verhalen later aan hun eigen kinderen zullen vertellen.