Onder welke woonverzekering valt schade bij het klussen?

Nog nooit is er zoveel aan woningen verbouwd en geklust als de afgelopen jaren. De oorzaken ervan? Het was in ieder geval met de krappe woningmarkt niet zo dat er veel mensen verhuisden. Iets dat eerder juist vaak hét moment om te verbouwen was. Wat er dan wel aan de hand was? Juist door die krappe woningmarkt konden mensen niet verhuizen, en moesten ze hun huidige woning aanpassen aan hun veranderde wensen. Daarnaast hadden mensen tijdens de coronapandemie opeens meer tijd en geld. Of je nu zelf gaat klussen of het utbesteedt, er kan altijd iets verkeerd gaan. Onder welke woonverzekering valt schade tijdens het klussen eigenlijk?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ga je zelf klussen, of heb je iemand ingehuurd om een project in huis aan te pakken? Hoewel niemand erop zit te wachten kan het altijd gebeuren dat er iets niet helemaal goed gaat. Hierdoor kan zelfs een kleine klus een behoorlijk grote financiële kostenpost worden. De vraag is wie dat gaat betalen. Moet je dat zelf doen, kun je iemand aansprakelijk stellen of kun je schade claimen bij je woonverzekering? Hieronder lees je er meer over.

Schade veroorzaakt door iemand anders

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wie de schade veroorzaakt heeft. Heb je een vriend of familielid gevraagd om mee te helpen met klussen? Dan kun je mogelijk de schade verhalen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. Heb je een professional zoals een aannemer of loodgieter ingehuurd, dan zijn zij hier meestal zelf verzekerd voor.

Schade die je zelf hebt veroorzaakt

Als je de schade zelf hebt veroorzaakt, kan het zijn dat deze is gedekt door je woonverzekering. Dit is echter wel alleen het geval wanneer je voor allrisk dekking hebt gekozen. Een reguliere woonverzekering dekt namelijk alleen schade door onder meer brand, water of storm of diefstal van zaken. Onder welke woonverzekering de schade valt, hangt af van wat er kapot is. Gaat het om iets dat vastzit aan je woning zoals je keuken, badkamer of vloer, of gaat het om losse eigendommen in of rond je woning zoals een tv die op de grond valt of meubilair dat beschadigd raakt? Als het vastzit aan je woning valt het onder de inboedelverzekering, terwijl losse eigendommen vallen onder de inboedelverzekering.

Check vooraf of je verbouwing bij je verzekeraar moet melden

Werk in of aan je woning geeft altijd meer risico op schade dan normaal, dagelijks gebruik. Een verzekeraar zal daarom graag hiervan op de hoogte willen worden gebracht. Bij kleine klusjes die je zelf uitvoert zal het niet direct nodig zijn. Maar laat je echt een verbouwing van behoorlijke omvang uitvoeren, zoals het veranderen van de indeling of het laten plaatsen van een in- op- of uitbouw? Dan kan de verzekeraar in de polis hebben opgenomen dat je hen ervan op de hoogte moet stellen. Heb je dat niet gedaan, dan kan dat vervelende gevolgen hebben bij een claim mocht er schade ontstaan zijn.