Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

openhaard hout

Openhaard of een gashaard?

Ben je van plan om een haard aan te schaffen, maar weet je nog niet goed wat voor een haard je wilt? In deze blog leggen wij uit wat het verschil is tussen een openhaard en een gashaard, zodat jij een betere keuze kunt maken!

Openhaard

Deze komt je vast bekend. Dit zijn de standaard oude typen haarden waarvoor je openhaard hout gebruikt om ze te stoken. Er kunnen vaak veel blokken hout in en je kunt prachtig genieten van vlammen. Er zijn wel een aantal puntjes waar je aan moet denken bij een openhaard. Het is ten eerste van belang dat je een schoorsteen hebt. De rook van de haard moet namelijk omhoog het huis uit kunnen. Daarnaast kun je kiezen tussen een kant-en-klare haard of een handgemaakte open haard. 

Zo’n kant-en-klare openhaard is makkelijker te installeren en ook wat goedkoper dan een handgemaakte haard. Wil je iets unieks en persoonlijks? Dan is een handgemaakte openhaard ideaal. Een handgemaakte openhaard kan wel erg prijzig worden.

Gashaard

Geen schoorsteen? Geen probleem. Bij een gashaard kan de rook naar buiten vervoert worden door middel van een buis. Binnen de gashaarden heb je ook nog het verschil tussen een open en een gesloten gashaard. Een gashaard met een open systeem haalt de zuurstof uit de ruimte waar de gashaard zich plaatsvindt. Het is dus belangrijk dat er genoeg ventilatie is. Een open gashaard is ideaal als vervanging voor een openhaard. 

Een gesloten gashaard haalt zijn zuurstof niet vanuit de ruimte waar hij in staat. In plaats daarvan komt de zuurstof uit dezelfde buis waar de rookgassen worden afgevoerd. Een gesloten gashaard heeft altijd een gasplaat. Hierdoor wordt een gesloten gashaard warmer dan een open gashaard. 

Een groot voordeel van het gebruiken van een gashaard is dat je geen haardhout nodig hebt. Even een knopje indrukken en hoppa, die is aan. Makkelijker kan het niet! Daarnaast zijn deze steeds populairder en ook te vinden in veel mooie moderne uitwerkingen. Zo kun je gesloten gashaarden met glazen wanden vinden met een stylish design of een wat meer industriële look. 

Natuurlijk is het aanschaffen van een haard geen goedkope uitgave. Zorg er dus voor dat je goed oriënteert op de verschillende soorten en welke het beste bij jou en jouw huis past! Heb je een schoorsteen, maar wil je liever niet zelf hout stoken? Dan kun je beter voor een gashaard kiezen. Vind je het houtstoken juist wél wat hebben? Heb je een schoorsteen? Kies dan voor een openhaard. Binnen deze haard soorten heb je ook weer verschillende modellen en maten. Het is altijd goed om te adviseren bij een professional en om te vragen om advies. Zo weet je zeker of het wel goed bij je past en je niet een miskoop maakt!