Positieve gevolgen van de anderhalvemetersamenleving

De anderhalvemetersamenleving is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het begrip heeft ondertussen zelfs zijn eigen Wikipedia pagina gekregen en is het langste woord in de Dikke van Dale.

Sinds de komst van het Corona virus in 2020, zijn we een ‘’anderhalvemetersamenleving’’. Het Corona virus, of Covid-19, begon zijn reis in China waar het een hele stad in een rap tempo overviel met zieken. Al snel besloot het virus anderen delen van de wereld op te zoeken. Voor het eerst sinds de plaag in 1346, was de mens niet voldoende vakkundig in het bestrijden van ziekte. Het virus bracht veel vragen onder wetenschappers, en tot deze vragen beantwoord werden moest de wereld zich aanpassen.

In Nederland vonden we volledig thuis blijven niet bevorderend voor de gezondheid, maar werden er wel regels opgesteld. Blijf zoveel mogelijk thuis, was je handen extra, en houd afstand van elkaar.
Dat laatste was nog wel eens lastig, daarom werden we creatief in het bedenken van hulp tijdens de maatregelen. In ruimtes waar afstand houden onmogelijk werd, moest een mondkapje gedragen worden. Ook werden er veel disinfectiepunten verzorgd, bijvoorbeeld in winkels en treinstations. Waar wel voldoende ruimte is word zo duidelijk mogelijk aangegeven waar je mag staan, en hoe ver de ander zich van jou bevindt. Dit wordt veelal gedaan met stickers op de grond, vriendelijk personeel die toezicht houd, maar ook een afzetpaaltje hier en daar werd al snel populair.

De grote vraag die de meeste van ons hebben is of de anderhalvemetersamenleving ons ooit zal verlaten. Het is mogelijk dat het Corona virus permanent onder ons blijft, zoals het griep virus dat al jaren doet. Daarom zijn er vaccins ontwikkeld, het zal je niet immuun maken maar wel beschermen tegen de ernstig medische gevolgen.

Hoe bizar de situatie ook is, de komst van corona is niet alleen maar slecht! Doordat mensen niet mochten reizen en zoveel mogelijk thuis moesten blijven is het milieu drastisch verbeterd op veel plekken op aarde. De CO2 uitstoot werd lager, er reden minder auto’s maar ook lagen vele fabrieken stil.

De grootste vooruitgang is vooral merkbaar in het dierenrijk, veel dieren die het WNF had gecategoriseerd als bedreigd diersoort zijn dat nu niet meer. Veel dieren hebben de rust en ruimte terug gekregen om succesvol te paren, dit zie je aan de kust veel waar schildpadden hun eitjes begraven aan het strand. Ook velen grote walvissen hebben hun lievelingseten terug, nu het water niet constant wordt leeg gevist hebben de kalven een grotere overlevingskans. Het bewijs dat wij de natuur al jaren verstoren is nog nooit zo groot geweest. Dit heeft veel initiatief gebracht onder verschillende actiegroepen en natuurwetenschappers. Zo zijn er verschillende projecten gestart om de groei te documenteren en met nieuwe plannen te komen over hoe we voortaan beter met onze planeet om moeten gaan.

Niet alleen voor dier en natuur waren er positieve gevolgen door de komst van het Corona virus. Een vaccindoorbraak is niet meer voorgekomen sinds 1796 tegen het pokkenvirus. Dankzij de hoge druk en financiële steun om het vaccin te ontwikkelen, zijn er talloze medische ontdekkingen gedaan voor andere ziektes. Zo zijn er voor het eerst vaccins ontdekt tegen hiv, en MS.

Ondanks dat het virus het de meeste van ons het leven moeilijk heeft gemaakt, mogen we ook de positieve kanten omarmen. We hebben vooruitgang geboekt op grote maatschappelijke vraagstukken, een anderhalvemetersamenleving was dus zo’n slecht idee nog niet.