Praktische tips voor het inrichten van een thuiskantoor

Waar thuiswerken tot jaren geleden voor veel bedrijven een absolute no go was, is dit sinds 2020 natuurlijk enorm veranderd. Omdat we noodgedwongen thuis moesten werken, zien we dat veel bedrijven dit inmiddels nog steeds standaard doen. Deze nieuwe manier van werken wordt ook wel ‘hybride’ werken genoemd. Vaak ben je dan een dag of twee op kantoor en de rest van de tijd werk je vanuit huis. Dit heeft natuurlijk als groot voordeel dat je minder vaak naar kantoor hoeft te rijden, wat in het geval van een auto scheelt qua uitstoot van CO2 en vaak is het voor een werkgever efficiënter, omdat ze minder werkplekken hoeven in te richten. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je thuiskantoor goed is ingericht. Waar we in het begin vaak prima aan de keukentafel konden werken, is dit vandaag de dag allesbehalve aan te raden. Niet alleen omdat je dan niet loskomt van je werk, maar ook als het gaat om je houding. Om ervoor te zorgen dat je een thuiskantoor praktisch kunt inrichten, hebben we een aantal tips voor je.

Bureau en stoel

Werk je regelmatig thuis, dan is het niet alleen belangrijk om je eigen ruimte te hebben, maar ook om ervoor te zorgen dat je beschikt over de juiste bureaustoel en ook bijpassend bureau. Wanneer je namelijk de hele dag zit, is de juiste houding heel erg belangrijk. Deze ergonomische houding, zoals dit ook wel wordt genoemd, zorgt ervoor dat je knieën en ook heupen op 90 graden zitten en je rustig en comfortabel kunt werken. Kies daarom altijd voor een bureaustoel die verstelbaar is, zodat je deze volledig kunt aanpassen naar je eigen lichaamshouding. Qua bureau is het advies te gaan voor een sta/zit bureau, zodat je af en toe ook even kunt gaan staan.

Snel en stabiel internet

Tegenwoordig doen we alles online. De kans dat ook jij tijdens het thuiswerken in de cloud werkt om alle bestanden op een centrale plek te kunnen openen, is vrij groot. Omdat je er niet op zit te wachten dat je verbinding iedere keer verbreekt tijdens een online vergadering, is het belangrijk niet alleen te kijken naar een snel internet abonnement, maar ook een die stabiel is. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld zakelijk internet voor je thuiskantoor en heb je de mogelijkheid om bekabeld aan de slag te gaan of om te werken op de wifi. Zit je op zolder en staat de router beneden in de meterkast, kijk dan wel even voor een versterker, zodat ook boven het signaal sterk genoeg is.

Goede verlichting

Om prettig te kunnen werken, is het belangrijk te investeren in goede verlichting. Waar we op kantoren vaak die grote vierkante lichtbakken zien, is dit voor thuis natuurlijk niet nodig. Wel zijn er speciale lampen die daglicht nabootsen, waardoor je veel minder intensief hoeft te kijken naar het scherm. Deze verlichting is niet altijd even sfeervol, maar wel belangrijk om je concentratie en daarmee productiviteit hoog te houden. De sfeer en gezelligheid kun je namelijk ook creëren met allerlei andere dingen, zoals een plant, wat accessoires of een mooi schilderij aan de muur.