Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Raamdecoratie kiezen die past bij jouw woonstijl

Raamdecoratie & gordijnen maken een ruimte af. Je kunt kiezen voor extra privacy, om inkijk in huis te minimaliseren, een verduisterend effect maar ook nog eens voor sfeer in je woning. Overdag gebruik je ze om het zonlicht tegen te houden, terwijl het ’s avonds net wat extra warmte brengt in het huis. Maar welke functie kies je, materiaalsoort en hoe hang je ze op?

Terwijl gordijnen echte sfeermakers zijn zien we nog vaak dat gordijnen het ondergeschoven kindje is in het interieur. Hiermee kan je de perfecte finishing touch geven aan de ruimte en dat is toch wel één van de belangrijkste redenen om voor gordijnen te kiezen.

Welke functie krijgt het gordijn?

Ten eerste gaat het erom welke ruimte het betreft en welke functie de gordijnen krijgen. Heb je hele hoge of juist kleine ramen? Wil je de ruimte wat hoger laten lijken of wil je die kleinere kamer wel ruim laten blijven aan voelen? Belangrijk dus om te kijken wat bij jouw situatie past. Je kunt namelijk kiezen voor gordijnen om verschillende redenen. Wil je gordijnen vanwege de lichtinval, privacy of puur ter decoratie? In een woonkamer kies je waarschijnlijk eerder voor transparante gordijnen voor de sfeer en op een slaapkamer juist verduisterende gordijnen zodat je de lichtinval kan beperken. Wat trouwens ook nog een voordeel is van de verduisterende gordijnen is dat ze de warmte grotendeels tegen houden. Alle overgordijnen kunnen overigens verduisterend gemaakt worden!

Ook de stijl van je huis is bepalend. In oude huizen staan bijvoorbeeld geplooide, rijke stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen bij nieuwbouwwoningen het goed doen. Een plooi kan veel bijdragen aan de uitstraling van je interieur. Een enkele plooi zorgt voor een strakke uitstraling, een dubbele plooi voor een klassieke en rijke uitstraling en een waveplooi met zijn ronde vorm weer voor een moderne uitstraling.

Welke sfeer wil je uitstralen?

Om je gordijnen goed te laten aansluiten bij je interieur is het belangrijk om te weten welke sfeer je zoekt. Linnen gordijnen zijn op dit moment erg populair vanwege hun bijzondere en grove structuur, hierdoor zijn ze net even wat anders dan katoenen gordijnen of een ander materiaal. Bovendien hebben ze een natuurlijke en basic uitstraling. Een warme sfeer kan je creëren met een warme kleur of met warme materialen. Natuurlijk vallen dit goed te combineren.

Kamerhoge gordijnen geven een interieur een luxe uitstraling. In een kleine ruimte is het meestal verstandig om drukke prints te vermijden, deze maken namelijk een ruimte in veel gevallen kleiner. De manier waarop gordijnen worden opgehangen is ook nog eens bepalend voor het totaalplaatje. Tegenwoordig is zoveel mogelijk, bedenk dus goed wat het belangrijkst is en welke uitstraling qua sfeer de voorkeur heeft.

Of wil je juist dat de gordijnen dé eyecatcher van de ruimte wordt? Dan kan je er juist voor kiezen om je gordijnen in een contrasterende of extra kleur te kiezen. Met gordijnen in een contrast kleur maak je echt een statement en is dan ook een goede keuze als je je mooie raampartij goed wilt laten opvallen. Het oog wordt daardoor meteen naar de raampartij getrokken namelijk.

Kies bijvoorbeeld in een Basic interieur waarin je vooral lichte tinten terugziet voor o.a. een donkerblauwe kleur. Donkerblauw wordt ook wel gezien als het nieuwe zwart, een stijlvolle kleur die een ruimte een elegante en uitstraling geeft. Hou bij donkere kleuren wel de stof transparant en licht zodat de ruimte licht behoudt, tenzij je wil verduisteren.

Wil je juist een intieme sfeer? Combineer dan vitrage met een overgordijn in een warme tint.  Er zijn tegenwoordig mooie, moderne versies van vitrage verkrijgbaar, zoals organza’s met een weerschijnend effect in een andere kleur. Het overgordijn krijgt nog meer volume door te kiezen voor een dubbele plooi en eventueel een gewatteerde voering.

Inbetweens?

Wellicht heb je er weleens van gehoord, maar wat zijn nu eigenlijk inbetween gordijnen? Inbetween gordijnen, ook wel inbetweens genoemd, zijn lichtdoorlatende gordijnen die qua stofdikte tussen gewone gordijnen en vitrages in zitten. Ze zijn wel transparant maar door de dikkere weving en draad is de stof voller. Het inbetween gordijn laat voldoende licht binnen, zonder dat je volledige inkijk hebt van buiten naar binnen. Dé oplossing voor je ramen als je graag daglicht wilt binnenlaten en toch privacy wilt. Daarnaast creëer je met de inbetween gordijnen veel sfeer.

Heel veel inbetween stoffen zijn kamerhoog. Dat kan omdat deze stoffen vrij licht van gewicht zijn. Maar het belangrijkst is wel dat zo naadloze gordijnen gemaakt kunnen worden. Bij overgordijnen zijn naden niet zo opvallend, omdat ze minder licht door laten maar bij transparante stoffen zie je naden net meer. En omdat het wat fragielere stoffen betreft is het ook net mooier om kamerhoog toe te passen.

Ben je benieuwd waar je allemaal aan moet denken bij raamdecoratie & gordijnen, met betrekking tot uitgebreide collectie, breed kleurenpallet, dessins, uitvoeringen, merken, standaard maten of op maat gemaakt, vraag dan advies aan bij een woninginrichter bij jou in de buurt.