PIR isolatie

Renovatiewoning gekocht? Check het isolatiemateriaal

We zijn tegenwoordig helemaal in de ban van een sfeervolle woning. We zien dit in de stijl van de woningen terugkomen. Maar niet alleen de sfeer aan de binnenkant is belangrijk. Ook de uitstraling van de buitenkant is een belangrijk aspect. Daarom zijn we vaak gecharmeerd van oudere woningen die kleiner en knusser ogen. Daarnaast hebben deze woningen vaak unieke eigenschappen zoals glas in lood ramen en een mooie open haard. 

Oude woningen brengen in veel gevallen echter ook een hoop werk met zich mee. Deze woningen zijn namelijk nog niet helemaal voorzien van de hoogste bouw- en duurzaamheidstandaarden. Hierdoor kunnen er veel renovatiekosten om de hoek komen kijken. Maar ook de maandelijkse kosten kunnen behoorlijk zijn als een woning niet goed geïsoleerd is. Vandaag de dag zijn we ons meer bewust van de energieverspilling en pakken we de problemen ook steeds beter aan. Is uw oude woning toe aan een opknapbeurt? Dan raden we aan om de isolatie ook eens goed te controleren. 

Muurisolatie

Bij oude huizen is het belangrijk om de muurisolatie goed te controleren. Hierbij gaat het met name om de spouwmuur. In Nederland is het na 1976 pas verplicht voor bouwbedrijven op de spouwmuur te isoleren.  Voor 1920 werden huizen niet eens gebouwd met een spouwmuur! In dit geval kunt u uw woning isoleren door middel van een voorzetwand. Huizen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn kunnen controleren of de spouwmuur geïsoleerd is door bij de buitenmuren te controleren of er boorgaatjes inzitten. Spouwmuurisolatie wordt namelijk in bijna alle gevallen via de buitenkant aangebracht. 

Als u geen spouwmuur heeft of deze niet goed geïsoleerd is, dan kunt u uw woning toch isoleren door middel van een voorzetwand. Tussen deze wand en de muur plaatst u het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt de ruimte dus wel een stukje smaller. Daarom is PIR aan te raden. PIR materiaal is erg dun, maar heeft een hoge isolatiewaarde waardoor u er toch behaaglijk bij zit. 

Dakisolatie

Nog belangrijker dan de spouwmuur is misschien wel de isolatie op of onder het dak. Het overgrote gedeelte (75%!) van al het warmteverlies in een woning gaat via het dak. Waar dakisolatie geplaatst is hangt af van het type woning. Oude woningen hebben meestal een hellend dak. Isolatie kan dan aan de buitenkant en aan de binnenkant bevestigd zijn. Aan de buitenkant kunt u dit controleren door een dakpan op te tillen. Na het optillen moet het isolatiemateriaal meteen zichtbaar zijn. Aan de binnenkant kunt u dit controleren door achter de schotten te kijken. 

Bij een plat dak kan ook de isolatie aan de binnen- en buitenkant bevestigd zijn. Aan de buitenkant moet het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking bevestigd zijn. Meestal wordt hier PIR isolatie voor gebruikt. Aan de binnenkant is het wat lastiger te ontdekken. Hiervoor moet u een ventilatierooster openen om te controleren of er isolatiemateriaal geplaatst is.