Neem plaats aan de ronde tafel, als gelijke ridders of je unieke zelf

De ronde tafel is trend, maar wie kent de betekenis ervan? Daarvoor duiken we in een legende met een tafel in de hoofdrol. Een ronde inderdaad. 

Het zal u niet ontgaan zijn dat de ronde tafel terug is van weggeweest. In navolging van de meterslange keukentafel die trend was, is er nu het ronde exemplaar. Liefst van hout met een stoer Scandinavisch uiterlijk. 

De eerste keer dat een ronde tafel er daadwerkelijk toe deed was ten tijde van Koning Arthur. U raadt het al: de ridders in het gevolg van koning Arthur zaten aan een ronde tafel. Het was voor hen de plaats om te vergaderen. Het verhaal gaat dat toen Arthur trouwde met Guinevere, de bruidsschat onder andere bestond uit een ronde tafel. 

Aan deze ronde tafel was iedereen gelijk

Dat die tafel zo’n belangrijke rol in de vereniging van Engeland zou spelen, had toen niemand kunnen bedenken. Koning Arthur wilde Engeland verenigen en in zijn onderhandelingen met de landheren gebruikte hij deze enorme ronde tafel om aan te vergaderen. Wie in het kasteel Camelot aan deze tafel plaats nam was gelijk aan ieder ander die er zat. Niemand was belangrijker, iedereen kreeg een gelijke stem. 

Al deze landheren werden uiteindelijk tot ridder geslagen en zij hadden zich te houden aan een erecode die onder andere bestond uit: niet bij verraad betrokken zijn, geen geweld gebruiken tegen vrouwen en niet zomaar vechten. Wat in schril contrast stond met de manier waarop Middeleeuwse ridders zich gedroegen. 

Toch zijn de Ridders van de Ronde tafel de geschiedenis in gegaan als strijders voor het onrecht. Ze vochten tegen onder andere plunderaars en indringers die Engeland binnenvielen. 

Het hele verhaal over de ronde tafel tref je in boeken en films 

Wie het hele verhaal wil leren kennen kan terecht bij Bol.com. Dat klinkt ontnuchterend, maar er zijn enorm veel boeken over deze legende geschreven. Van kinderboek tot geschiedenisboek. Films en televisieseries zijn er ook genoeg, van verhalend tot aan satire. 

Monthy Python and the Holy Grail is een komische film uit 1975, geschreven en uitgevoerd door de Engelse komediegroep Monthy Python waar onder andere John Cleese, Graham Chapman en Michael Palin deel van uitmaakten. Zij creëerden ook een BBC serie: Monthy Pythons Flying Circus. Beide zijn een parodie op het verhaal van Koning Arthur en zijn ridders. Nog altijd worden er regelmatig fragmenten uit de film getoond op televisie en is de film geworden tot een cultfilm. 

De legende over Koning Arthur en de ronde tafel wordt levendig gehouden

Terug naar de ronde tafel van Arthur, waarvan overigens niet zeker is of hij echt heeft bestaan. Volgens historici wordt hij voor het eerst genoemd in een Welsh gedicht uit de zevende eeuw en in veel latere verhalen en biografieën wordt Arthur een krijger genoemd. Of de lichamen van Arthur en Guinevere daadwerkelijk ooit in het bekende Britse Glastonbury lagen begraven is net zo onzeker als het bestaan van Arthur zelf is. 

Voor dit deel van de geschiedenis kun je echter prima naar Engeland afreizen. Daar wordt de legende levend gehouden. De ronde tafel uit die tijd is nooit gevonden, alhoewel ronde tafels echter nog steeds regelmatig symbolisch worden ingezet bij vergaderingen, waarbij iedereen als gelijke wordt beschouwd. 

‘Don’t be afraid of being different, be afraid of being the same as everyone else’

De ronde tafel is weer helemaal terug van weggeweest. Van hardhout met een gepoedercoat frame bijvoorbeeld. Dat een fabrikant het motto ‘Don’t be afraid of being different, be afraid of being the same as everyone else’ gebruikt, is na het verhaal van Arthur en de ridders van de ronde tafel beter te plaatsen. We zijn in een andere tijd beland, waarmee niet deze woorden maar die hele tafel een andere betekenis heeft gekregen.