Schroevendraaiers, welke soorten zijn er allemaal?

Vanwege de grote verscheidenheid aan schroeven die worden gebruikt om aanpassingen te maken in verschillende sectoren van de industrie, is er ook een grote verscheidenheid aan schroevendraaiers, die speciaal zijn ontworpen om het bevestigen van onderdelen tijdens de montage van meubels, apparaten en andere gebruiksvoorwerpen te vergemakkelijken.

De handmatige schroevendraaier is een van de meest gebruikte gereedschappen in verschillende werkplaatsen, maar is ook gebruikelijk in huizen over de hele wereld, omdat je hiermee schroeven kunt aanpassen in verschillende doe-het-zelfprojecten. Om deze reden is het belangrijk om te weten welke soorten schroevendraaiers we kunnen gebruiken voor elke behoefte.

Belangrijkste soorten schroevendraaiers

We kunnen zeggen dat de kleine schroevendraaier voor handmatig gebruik in de loop van de tijd zijn bruikbaarheid heeft behouden, maar het maken van nieuwe schroeven met verschillende koppen heeft ook geleid tot de opkomst van verschillende schroevendraaiers. Laten we eens kijken naar enkele van de meest gebruikte schroevendraaiers.

Platte kop schroevendraaier

Dit is het oudste type schroevendraaier, aangezien de eerste schroeven een sleuf met platte kop hadden, maar aan het begin van de 20e eeuw creëerde de auto-industrie verschillende koppen die veel praktischer zijn en daarom processen versnellen. Platte kop schroevendraaiers zijn gemakkelijker te centreren om op hun plaats te blijven. Momenteel worden deze schroevendraaiers nog steeds het meest gebruikt in timmerwerk, maar het is wel een nadeel dat de platte schroevendraaier gemakkelijk wegglijdt, dus deze schroevendraaiers worden als minder veilig beschouwd dan de andere typen, daarom worden ze niet meer gebruikt bij sommige industriële werkzaamheden.

Kruiskopschroevendraaier

De kruisvormige schroef is vernoemd naar de Amerikaanse ingenieur Henry Frank Phillips, die de patentrechten kocht op een schroef die oorspronkelijk in 1933 was ontworpen door uitvinder John P. Thompson. Zo ontstaat de kruiskopschroevendraaier, met als belangrijkste voordeel de automatische centrering voor een snellere plaatsing van de schroeven. Bovendien biedt de sterschroevendraaier een grotere grip met de schroef om wegglijden te voorkomen, waardoor deze volledig recht in het werkmateriaal kan komen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat dit type gereedschap in sommige gevallen de kruisgleuf van de schroef kan vervormen, vooral als er meer druk wordt toegepast dan nodig is.

Pozidrive schroevendraaier

Dit is een verbeterde kruiskopschroevendraaier, omdat hij naast de kruisvormige punt 4 extra geleiders op 45° bevat. Dit zorgt voor minder risico op wegglijden, waardoor de precisie bij het inbrengen van de schroef toeneemt. De pozidriv-schroevendraaier heeft deze naam als afkorting voor positieve aandrijving, wat positieve overbrenging betekent. Het werd in Groot-Brittannië gepatenteerd door het autobedrijf GKN en wordt vooral in Europa gebruikt, dus in de rest van de wereld maakt het deel uit van de speciale schroevendraaierbits.

Torx schroevendraaier

Hoewel de pozidriv slippen vermindert, is het in sommige gevallen nodig om een ​​hogere koppelkracht uit te oefenen, hier heeft de torx-schroevendraaier een groot voordeel. In dit geval heeft de schroefkop een parallel profiel, dus geen hoeken, maar een zespuntige ster met een afgeronde vorm, die het contactoppervlak tussen de punt van de schroevendraaier en de kop van de schroef aanzienlijk vergroot, waardoor je veel sneller kunt schroeven.

Inbus schroevendraaier

De naam van dit gereedschap heeft te maken met de zeskantige inbussleutel, gepatenteerd in de 20e eeuw door William G. Dit is waar de zogenaamde inbusschroef vandaan komt, en dit is de reden waarom de zeshoekige schroevendraaier bestaat. Dit kan een T-vormige handgreep zijn of helemaal recht. Het is een zeer handige schroevendraaier bij het monteren van meubels.

Robertson schroevendraaier

Massaproductie door de Ford Motor Company dwong zijn ingenieurs om sleufschroeven te vervangen door een uitvinding die in 1908 werd gepatenteerd door uitvinder PL Robertson. Het was een schroef met een vierkante kop, die een zeer eenvoudige centrering van de schroevendraaier mogelijk maakte. Dit type gereedschap wordt echter zelden handmatig gebruikt, en komt vaker voor bij elektrische apparaten.

 

Andere schroevendraaiers

We zouden nog vele andere soorten kunnen noemen, zoals precisieschroevendraaiers, die worden gebruikt bij het maken van horloges en ander werk met zeer kleine schroeven. Er is ook de 3-punts schroevendraaier, die wordt gebruikt in elektronische apparaten zoals videogameconsoles, mobiele telefoons, digitale camera’s, enz.

De steeksleutelschroevendraaier is van zijn kant zeldzaam, maar erg handig om ongeautoriseerde toegang tot de functies van bepaalde apparaten, zoals liften, openbare badkamers, treinwagons, enz. Daarnaast moeten we de schroevendraaier met driehoekige punt vermelden, die in verschillende maten verkrijgbaar is, hoewel deze zeer specifieke toepassingen heeft.

Ken de onderdelen waaruit de schroevendraaier bestaat

Hoewel het een heel eenvoudig apparaat is, is het voor een goed gebruik belangrijk om de onderdelen van een schroevendraaier te kennen. Allereerst moeten we wijzen op de hendel, het klemgebied van het gereedschap, waar we kracht moeten uitoefenen om schroeven vast of los te draaien. Dit deel van de schroevendraaier kan zijn gemaakt van PVC, kunststofhars of hout, maar in sommige gevallen is het bedekt met een ander antislipmateriaal dat meer controle biedt en tegelijkertijd comfort biedt. Bovendien worden voor elektrische werkzaamheden schroevendraaiers met isolerende handgrepen gebruikt om de veiligheid te vergroten.

Een ander belangrijk onderdeel is de kern, die overeenkomt met een klein verbindingsgebied tussen het handvat en de behuizing van de schroevendraaier, waardoor het meestal zeer goed bestand is tegen mechanische belasting. Wat betreft de staaf van het gereedschap, het is over het algemeen een staaf van een staallegering, die molybdeen, vanadium en chroom bevat, wat de hardheid garandeert voor meer sterkte en duurzaamheid. Zowel de dikte als de lengte zijn afhankelijk van het gebruik dat aan de schroevendraaier zal worden gegeven. Een korte en dikke kan resistenter zijn, terwijl een lange en dunne je in staat stelt om krappe en moeilijke plaatsen te bereiken.

Aan de andere kant kunnen we binnen de behuizing van de schroevendraaier twee gebieden onderscheiden, namelijk de mond en de punt. De eerste is de mond van het gereedschap, dat dunner wordt totdat het de punt bereikt, ook wel de kop genoemd. In het laatste geval verwijzen we uitsluitend naar het laatste deel van de structuur, dat uiteindelijk het belangrijkste is, omdat het direct contact moet maken met de schroef en kan worden afgesteld. De vorm van de punt hangt natuurlijk af van het type schroef. In sommige gevallen is deze punt magnetisch , waardoor het onderdeel gemakkelijker kan worden vastgeschroefd.