Siergras snoeien

Siergras planten en snoeien

Het snoeien van siergras is geen moeilijke klus, maar je moet alleen weten hoe je het precies moet doen. In dit artikel gaan we in op 4 vragen:

  • Wanneer moet je siergras planten?
  • Hoe moet je siergras verzorgen?
  • Hoe moet je siergras snoeien?
  • Wat is het beste moment om siergras te snoeien?

Wanneer moet je siergras planten?

Het planten van siergrassen kun je het hele jaar door doen. Echter, de beste periode om het te doen is in het voorjaar. Dan is de grond warmer en losser.

Enkele tips om siergrassen te planten zijn:

  • Voorzie het siergras na het planten van voldoende water.
  • Zorg dat de siergrassen even diep geplant worden zoals ze in hun kweekpot stonden.
  • Het is belangrijk dat de grond waarin de siergrassen gepland worden doorlatend is. Siergrassen verkiezen een plek met halfschaduw of zon.

Hoe moet je siergras verzorgen?

Eén van de voordelen van siergrassen is dat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Toch hebben wij hier een aantal punten omtrent onderhoud uiteengezet.

Onkruid

De siergrassen groeien beter als ze geen last hebben van onkruid. Het is verstandig om in de lente een aantal keer te schoffelen om het jonge onkruid te verwijderen. Pas wel op. Soms staan jonge siergrassen tussen onkruid wat tot dezelfde familie behoort. Door houtsnippers, schorssnippers of gehakseld snoeimateriaal van andere siergrassen te strooien rem je de groei van onkruid.

Na het planten

In de winter lopen de siergrassen het gevaar dat ze kunnen kapotvriezen. Dit kun je voorkomen door wat bladeren te strooien rond de basis van de plant. Plant je het siergras in de zomer? Zorg dan dat de siergrassen niet uitdrogen door het siergras water te geven bij de plantbasis. Qua bemesting hebben de siergrassen niet veel nodig. Een klein beetje koeienmest bij het aanplanten geeft het jonge siergras wel een goede start.

Wat is het beste moment om siergras te snoeien?

Niet alle siergrassen hoeven gesnoeid te worden. Sommige soorten hebben enkel een kambeurt nodig. Hierbij haal je de slechte bladeren en stengels eruit. Herhaal dit tot je plant weer helemaal groen is. Als je toch gaat snoeien, dan is het belangrijk dat je dit aan het begin van het voorjaar doet.

Hoe moet je siergras snoeien?

Je kan siergras op diverse manieren snoeien. Hieronder beschrijven we drie manieren om dit te doen. Overigens hoef je niet alle siergrassen te snoeien. Bij sommige typen siergras kun je ook de slechte bladeren ertussenuit halen.

Snoeischaar

Het beste kun je een snoeischaar gebruiken. Hier kun je de stengels netjes en strak afknippen en daarnaast kun je de hoogte hiermee goed afstellen.

Heggenschaar

Het nadeel van de heggenschaar is dat je het siergras niet strak kan snoeien. Hierdoor kan rot ontstaan. Je kunt de heggenschaar gebruiken als het blad erg taai is.

Bosmaaier

Als je grote hoeveelheden siergras hebt kun je ook een bosmaaier gebruiken. Ook hier is het nadeel dat je het siergras niet strak kunt afsnijden.

Meer informatie?

Neem dan eens een kijkje bij Yarinde.nl. Hier vind je naast veel informatie over siergrassen ook uitgebreide informatie over bijvoorbeeld borderplanten.