Slimme scenario’s voor je rolgordijnen voor comfort en gemak

Huizen worden steeds slimmer, je moet wel bereid zijn om ze eerst een ‘lesje te leren’. Zo kun je bijvoorbeeld de raamdecoratie automatiseren. Met elektrische rolgordijnen kun je meer dan je wellicht zou denken, op deze pagina leggen we alles uit wat je over dit onderwerp moet weten!

Hoe werken elektrische rolgordijnen?

Het grote verschil tussen standaard rolgordijnen en elektrische rolgordijnen is het gemotoriseerde oprolsysteem. Met PoweredBlinds koop je een compleet set van gordijn met cassette en motor, met het type afstandsbediening dat past bij jouw voorkeuren. Denk aan een knop op het nachtkastje, een afstandsbediening, een smartphone app, timer of zelfs met spraakbediening in combinatie met een smart speaker. Je hebt hiervoor geen stroomaansluiting nodig omdat het systeem werkt op basis van een ingebouwde accu. Daarnaast is er de optie voor directe bediening zonder internet of via het draadloze netwerk dat je waarschijnlijk al in huis hebt.

Koppelen met smart home

Hoewel het mogelijk is om elektrische raamdecoratie als individueel apparaat te gebruiken, wordt het veel interessanter én veelzijdiger in combinatie met smart home huisautomatisering. Bekende voorbeelden zijn Google Home, Apple HomeKit en Somfy TaHoma met ieder hun eigen plus- en minpunten. Zo is Apple heel sterk met producten die passen binnen het ecosysteem, helaas is de interactie met andere apparaten minder goed of ontbreekt zelfs volledig. TaHoma van Somfy werkt perfect samen met Powered Blinds elektrische raamdecoratie omdat dit product van hetzelfde merk afkomstig is. Dit geldt trouwens ook voor Somfy garagedeuropeners, zonwering, smart plugs en rookmelders. Daarnaast werkt het TaHoma systeem gelukkig ook goed samen met Google Home Assistant, Amazon Alexa én Apple Siri. Dit betekent dat je dus veel meer apparaten kunt aansturen dan met een meer gesloten systeem. Houd er echter rekening mee dat niet alle domotica apparaten naadloos met elkaar samenwerken ongeacht welk protocol je kiest. In dat geval zijn er ‘intermediaire’ diensten zoals IFTTT (If This Then That) die taken in ketens kunnen uitvoeren. Met andere woorden; waar een wil is, is een weg!

Wat is een scenario?

Een scenario of een script is een situatie waarin verschillende handelingen plaatsvinden en/of taken worden uitgevoerd. Een film wordt gemaakt op basis van een scenario waarin het verhaal wordt verteld en alle teksten opgeschreven staan die de acteurs uitspreken. In dit geval gaat het verhaal over jouw huis en de slimme apparaten zijn jouw ‘acteurs’. Op deze pagina zullen we de focus houden op elektrische rolgordijnen als ‘hoofdrolspeler’ om het overzicht te behouden. In een smart home applicatie kun je kamers ofwel locaties instellen, met alle slimme toepassingen die je in die kamer gebruikt. Denk aan de huiskamer, slaapkamer of keuken.

Kamers en toepassingen

Naast ruimtes beheren kun je ook apparaten in verschillende ruimtes als groep beheren. Stel; de zon staat op de voorzijde van de woning tussen 12.00 en 17.00 uur. Je maakt in dit geval een scenario waarbij de rolgordijnen in de huiskamer en op de slaapkamer(s) aan de voorzijde dagelijks sluiten tussen 12.00 en 17.00 om de woning iets te verkoelen. Je kunt alle gordijnen na zonsondergang laten sluiten door een groep aan te maken.

Hoe maak je scenario’s voor rolgordijnen?

Als eerste kies je voor een omgeving om jouw smart home te beheren. Zoals gezegd kan dit Google Home, Apple HomeKit of Somfy TaHoma zijn. Als je een ‘slim’ apparaat koopt dan zal hier vaak ook een app bij horen. Een algemene huisautomatisering app kan verbinding maken met apparatuur van meerdere fabrikanten zodat je niet voor iedere handeling steeds weer een andere app hoeft te gebruiken. Het samenstellen van scenario’s verschilt per app maar de basis zal min of meer gelijk zijn. Je hebt een aantal apparaten of diensten die je in de app kunt beheren. Je kiest de optie om een nieuw scenario te maken, daarbij kies je de apparaten of diensten die bij dit scenario een rol spelen. Dus de naam ROLgordijn is goed gekozen! Je geeft vervolgens aan wat er moet gebeuren, wanneer en onder welke condities.