Sonos soundbar

Wat is de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain ofwel Amélie, zonder Yann Tiersen? Wat is de kwaliteit van de Vijfde Symfonie van Mahler waard zonder deze te horen via apparatuur van een even hoge kwaliteit? Filmmuziek luisteren is één, de muziek werkelijk ervaren is twee. Hier komt de Sonos soundbar in beeld. 

Wel eens gejankt bij een film? Kwam natuurlijk door het verhaal, een treffende scène. Zet het geluid uit en je huilt heus veel minder snel. De filmmuziek doet een flinke duit in het ‘zielige’ zakje. Laat die waterlanders maar komen.

Ennio Morricone wist wel raad met filmmuziek. Films zijn legendarisch geworden mede dankzij zijn bijdragen. Denk aan The good, the bad and the ugly en Once upon a time in the west. De films over Harry Potter missen toch echt iets als de soundtrack van John Williams ontbreekt. De Duitse componist Hans Zimmer schreef de filmmuziek van onder ander A dark knigth en Gladiator, en Ludovico Einaudi drukte zijn stempel op Intouchables met het nummer Una Mattina.

Het Berliner Philharmoniker uit de Sonos soundbar bij de film A space Odyssey

Energieke nummers geven je een boost, melodramatische nummers doen de waterlanders lopen als het beeld nog maar amper verschenen is. Naast de genoemde filmmuziek zijn er ook bestaande klassieke stukken die regelmatig in films ingezet worden. In de film A space odyssey hoor je het Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan ‘Also Sprach Zarathustra’ van Richard Strauss spelen. De beelden passen hier zo ontzettend goed bij, of moeten we het andersom beschouwen? Nog eentje dan: Erik Satie. Te horen in de film Chocolat uit 1988 met Johnny Depp en Juliette Binoche.

Opvallend vaak worden juíst klassieke stukken toegevoegd aan moderne films. Dan hoor je niet één instrument, maar een heleboel instrumenten samen. Hoor je die echt? Wel als je daar een goed geluidssysteem voor hebt. Die zijn er, en geven een extra dimensie aan de beelden. Het geeft de beelden meer energie, meer drama, meer romantiek en ga zo maar door. Wie hier goed naar kan luisteren, ervaart een film als completer, de emoties zijn zichtbaarder. Geen film meer zonder de ondersteuning van een extra geluidssysteem bij de televisie.

Meer dan alleen maar geluid uit de televisie met de Sonos Soundbar

Met een soundbar kun je het geluid uit je televisiespeakers sterk verbeteren. Dat komt onder meer doordat zo’n soundbar uit meerdere speakers bestaat die je het idee geven dat het geluid overal om je heen is, de zogenoemde surround-ervaring.

Het ontwerp van een soundbar is vaak afgesteld op het formaat en de vormgeving van de televisie. Dan heb je een prachtige geheel van beeld en geluid samen. Je plaats deze onder de tv of aan de wand. Met een enkele kabel is de soundbar aan te sluiten, met eventueel achterluidsprekers (subwoofers) die draadloos met de soundbar verbonden kunnen worden (wel een aansluitstekker in het stopcontact).

Hoe realistischer hoe beter. De Sonos soundbar Arc is het neusje van de zalm. Je zet hem op het dressoir of hangt deze op. Belangrijker nog is de geluidskwaliteit waarmee deze Sonos uitblinkt. En bovendien voorzien van Google-assistent zodat je de bar opdrachten kunt geven. Je kunt via de app kiezen voor spraakversterking als acteurs voor jou niet luid genoeg praten. En dan bestaat er ook nog de mogelijkheid extra speakers aan te sluiten op de soundbar. Te bedienen met afstandsbediening, app, stem of Apple Airplay.

De Sonos soundbar komt in de buurt van een surround systeem

Volgens muziekliefhebbers steekt Sonos nog altijd met kop en schouders boven alle andere mogelijke merken van speakers uit. Het heldere en gedetailleerde geluid zorgt voor een sound systeem dat je écht naar muziek laat luisteren. Van wifi-speakers tot soundbars. Na de Sonos Playbar is er nu dan dus de Sonos Arc, die de test weergaloos heeft doorstaan. Het vervangt niet een surround, maar deze komt prima in de buurt voor een prijs van ongeveer negenhonderd euro, bij uiteenlopende media winkels en online te krijgen. De Sonos Playbar is er ook nog, voor tussen de zes- en zevenhonderd euro.

Sonos werd overigens een aantal jaren geleden vooral bekend vanwege de draadloze luidsprekersystemen. Ineens was het Amerikaans bedrijf, dat in 2002 werd opgericht door John Macfarlane, Craig Shelburne, Tom Cullen en Trung Mai, een hit.  Met een hoofdkantoor in Santa Barbara is het uitgegroeid tot een wereldbedrijf dat inmiddels wordt geleid door Patrick Spence.

Muziek uit de Sonos soundbar van de BeeGees ondersteunt film Saturday night fever op onnavolgbare wijze

Zullen we dan maar luchtig eindigen als het gaat om films en muziek? Daar gaan we; soundbar erbij aan en dansen op Dirty Dancing. Dan mogen uiteraard de BeeGees met Stayin’ Alive niet ontbreken. Het hele album ondersteunt de film Saturday night fever op onnavolgbare wijze. Gaan we door met Abba’s Mama Mia dat toen en nu nog altijd goed is voor meezingen. Briljante arrangementen, volgens de kenners. Daar moet je niet gewoon naar luisteren, daar moet je je mee omringen om het totaal te ervaren.

En als je dan toch lekker aan het kijken en luisteren bent, hier volgt nog een aantal muziekfilms die je -compleet met het Sonos systeem- niet mag missen of gewoon weer eens even terug zou moeten kijken:

  • -Get on up met James Brown
  • -The Doors movie
  • -The sound of music
  • -Bohemian Rhapsody
  • -Rocketman
  • -Blues Brothers

Klassieke muziek uit je Sonos soundbar

En wie op de klassieke toer wil gaan kijkt en luistert naar de film The Shawshank Redemption. Leg ook eens het oor te luister bij de film Shine uit 1996, die gaat over het leven van de Australische pianist David Helfgot. De film is als een ode aan de klassieke pianomuziek van Rachmaninov.

Een oudje: Death in Venice uit 1971, een film gebaseerd op het boek Der tod in Venedig van Thomas Mann. De hoofdpersoon is voor een deel gebaseerd op de componist Gustav Mahler. Je hoort in de film vooral delen uit de Derde en de Vijfde Symfonie. Ken je Pretty Woman uit 1990 waarin Julia Roberts een hoofdrol speelt? Daarin brengt ze een bezoek aan de opera en luistert naar La Traviata van Giuseppe Verdi. Adembenemend.

Dit zijn muziekstukken waar je uren naar kunt luisteren zonder verveeld te raken omdat er zoveel lagen inzitten. Met Mama Mia moet je meezingen, op Dirty Dancing moet je dansen, naar Mahler moet je luisteren. Als muziek kwaliteit heeft, zou je het ook moeten beluisteren met apparatuur van een hoge kwaliteit.