Soorten alarmsystemen en inbraakpreventie voor jouw huis

Als huiseigenaar is het je verantwoordelijkheid om jou en je gezin te beschermen tegen inbraak, brand en lekkende leidingen. Er bestaan verschillende soorten alarmsensoren die je kunnen helpen je eigendommen in de gaten te houden en je gemoedsrust te geven, of je nu weg bent, slaapt of gewoon thuis aan het genieten bent.

De meeste van deze sensoren van het beveiligingssysteem kunnen zelfs waarschuwingen naar je mobiele apparaat sturen om je te helpen onmiddellijk actie te ondernemen.

Gemonitorde woning beveiligingssystemen

Een gemonitord beveiligingssysteem wordt 24/7 gevolgd door een team of externe professionals in een ultramodern bewakingscentrum. Het wordt bediend door een centraal bedieningspaneel. Talrijke componenten verzenden belangrijke gegevens naar een centraal station, inclusief sensoren voor deuren en ramen.

Bewegingssensoren worden gebruikt om de buitenkant en binnenkant van huizen te controleren op mogelijke inbraken, terwijl bedrade of draadloze beveiligingscamera’s, hoorbare sirenes of alarmen en beveiliging signalisatie ook worden gebruikt.

Niet-gemonitorde woning beveiligingssystemen

Niet-gemonitorde systemen bestaan ​​uit een bedieningspaneel, sensoren en sirenes of alarmen, evenals bewegingsdetectoren en beweging-geactiveerde camera’s. Visuele indicatoren zoals lichten kunnen ook worden opgenomen. Hoewel ze op dezelfde manier worden geactiveerd als gemonitorde systemen, worden deze niet gevolgd door een speciale service.

Je kan je huis echter bewaken vanaf een smartphone of computer, zodat je waarschuwingen kan ontvangen van, in- of uitschakelen en het systeem kan configureren via je smartphone in plaats van on-site toetsenborden.

Tip: Prijzen kunnen erg uiteenlopen bij verschillende aanbieders. Wij raden aan om een aantal aanbieders te vergelijken in je zoektocht naar het beste alarmsysteem.

Bedrade huis beveiligingssystemen

Als je meer traditioneel bent en de voorkeur geeft aan een beveiligingssysteem dat met draden is verbonden met een elektrisch circuit in huis, kunnen vaste lijnen worden gebruikt. Deze beveiligingssystemen zijn rechtstreeks verbonden met je telefoon terwijl ze waarschuwingen verzenden via radiofrequentie signalen. Een back-up batterij zorgt ervoor dat het systeem blijft draaien als de stroom uitvalt.

Een bekabeld systeem kan net zo effectief zijn in geval van nood, maar de opkomst van digitale technologieën maakt deze configuratie minder populair.

Draadloze huisbeveiligingssystemen

Een draadloos huisbeveiligingssysteem is eenvoudiger te installeren, bij te werken en te bedienen en gebruikt dezelfde mobiele signalen als je smartphone. Je ontvangt direct waarschuwingen wanneer sensoren worden geactiveerd.

Voordelen zijn onder meer een eenvoudige installatie waarvoor je geen professional nodig hebt, en voorprogrammering in de fabriek, wat betekent dat de apparatuur klaar is voor gebruik zodra dit arriveert. Het enige nadeel is dat de betrouwbaarheid van het systeem afhangt van de kwaliteit van het mobiele signaal in je regio.

Rookmelders

Inbrekers zijn niet de enige bedreigingen voor de veiligheid van je woning. Rook en vuur kunnen je ook in gevaar brengen. Gelukkig kan een rookmelder je eigendom in de gaten houden en je waarschuwen zodra er een probleem optreedt. Woningbranden zouden namelijk meer kunnen worden voorkomen als elk huis een rookmelder zou hebben. Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht in iedere woning.

Rook bevat koolmonoxide, schadelijke chemicaliën en deeltjes die dodelijk kunnen zijn. De rookmelders van tegenwoordig die in de buurt van slaapkamers worden geplaatst, kunnen iedereen waarschuwen voor een noodgeval, zodat je meteen naar buiten kunt en contact opneemt met de autoriteiten.