Stalen tafelpoten

Het is een absolute trend: tafelpoten van staal. Geen poten in hetzelfde materiaal en dezelfde kleur als het tafelblad, maar het liefst zwart gespoten poten in een trendy staande constructie onder een houten blad. Waar komt die trend vandaan? 

Stalen poten geven een tafel een industriële look. Een stijl waar veel mensen van houden. Het is stoer, robuust en sterk. Volgens experts is deze trend afkomstig uit Amerika waar een aantal jaren geleden een tekort aan woningen en woningbouw was. Daarentegen was er een overschot aan scholen, fabrieken en bedrijfsgebouwen. Het leek logisch deze gebouwen een woonbestemming te geven. Dat betekende soms een flinke verbouwing, maar in veel gevallen werd de industriële look behouden. Men vond dat zelfs enorm mooi. De loft werd een hit. Met stenen muren, hoge ramen en stalen balken.

In Nederland is deze trend niet anders, zij het dat we een aantal jaren verder zijn. Ook hier kennen we de problematiek van een tekort aan woningen en een grote hoeveelheid bedrijfsgebouwen dat leegstaat. Het heeft de industriële trend aangewakkerd. In zo’n grote fabrieksruimte horen grote stevige stoere meubels te staan. Zie hier de geboorte van metalen wandrekken, lockers, en grote houten tafels. Om deze perfect op de ruimte af te stemmen verschenen er al snel tafelbladen met poten van staal.

Industriële ruimten vragen om industriële meubels met stalen tafelpoten

De industriële ruimten gaven op deze manier richting aan de industriële meubels, verlichting en andere accessoires. Je hoeft er tegenwoordig geen fabrieksruimte meer voor te hebben om deze stijl te creëren. In iedere woning kun je de industriële look vormgeven door de juiste stoere meubels neer te zetten en te kiezen voor de kleuren wit, zwart en grijs.

Stalen tafelpoten: staal en beton combineer je met zachte en warme materialen

Het gevaar van zo’n interieur zit ‘m erin dat het ook kil en koud kan overkomen. Dat wordt vermeden door hout toe te passen dat een warme aanblik geeft. Denk aan tafelbladen van hout, kasten, houten vloeren en andere accessoires. Vervolgens wordt het gecombineerd met zachte linnen materialen, goud- en koperkleurige accessoires en bonte kleden op de grond. Met de huidige natuurtrend gecombineerd, dat wil zeggen met veel planten, kleed je het nog stijlvoller af. Dan krijgt het ook een beetje een vintage uitstraling van.

Laat je dan ook niet afschrikken door in de basis staal en beton toe te passen. Wie de aankleding goed aanpakt, komt tot een warm en stijlvol interieur. Daar verdient de houten tafel met stalen tafelpoten absoluut een plaats. Ze zijn er in alle soorten en maten, van rond tot rechthoekig.

De houten tafel met stalen tafelpoten

-In woningen

Voor stalen tafelpoten onder een eigen gekozen tafelblad kun je op veel plekken terecht. Ook online kun je stalen tafelpoten kopen. Van particuliere bedrijven tot aan bouwmarkten. De vorm is overal verschillend. Wil je de poten er strak onder hebben of juist een kruis onder de tafel. Het kan allemaal. Naar wens als kruispoot, trapezium, matrix of u-vorm. En in een gewenste maat. Of je er nu samen aan wilt zitten of kiest voor een enorme lange tafel waar de hele familie kan plaatsnemen.

-In bedrijven

De tafels tref je overigens ook vaak binnen bedrijven, waar zo’n tafel een stootje kan hebben en alle personeel aan kan plaatsnemen. Als vergader- of lunchtafel staat deze stoer en stevig in de ruimte. Het geeft direct sfeer aan een kamer, kantine of bedrijfsrestaurant.

-In de tuin

Het houten tafelblad zorgt voor de warmte en de naturellook. De tafelpoten van staal, soms zelf te maken of te monteren, zorgen voor die stoere aanblik en de industriële vibe. Kies je voor tafelpoten met een thermisch verzinkte uitvoering dan zijn ze weerbestendig. Dit zijn tafelpoten die je dus ook onder een buitentafel kunt aanbrengen omdat deze niet gaan roesten. Aan de buitenzijde éen binnenzijde zijn de poten voorzien van een zinklaag en een coating. De zinklaag is niet alleen hard, maar ook krasvast. Deze manier van behandelen wordt ook veel gebruikt voor lantaarnpalen en hekwerken, met andere woorden: het is oersterk en gaat jaren mee. Andere kleur gewenst? Dan schuur je de poten een beetje op en voorziet ze van een gewenste kleur.

Populair: stalen tafelpoten en steigerhout

Al een tijd lang zijn de tafels en bankjes van steigerhout gecombineerd met stalen poten enorm populair. Het voordeel: het vraagt weinig onderhoud en zowel binnen als buiten zijn deze meubels te gebruiken. Ook zien we steeds vaker een andere minder ruwe houtsoort opduiken gecombineerd met een stalen onderstel. Van licht tot donker hout en met een prachtige afronding van hoeken bijvoorbeeld. De keuze is natuurlijk heel persoonlijk, maar het moge duidelijk zijn dat alle soorten hout geschikt zijn om in combinatie met stalen tafelpoten een prachtig meubel te creëren. Stijlvol en passend bij de rest van de inrichting.

Ronde tafel met stalen tafelpoten en onderstel is een trend

Inmiddels is de ronde tafel een absolute trend geworden. Het past in elk interieur en er kunnen vaak behoorlijk veel mensen plaatsnemen aan een ronde tafel. Als er een centraal stalen onderstel onder zit, nog meer zelfs omdat de poten dan niet in de weg zitten.

Zoveel soorten staal voor stalen tafelpoten

Staal tref je overigens in vele soorten. Staal is een legering dat bestaat uit ijzer en koolstof. Het is een materiaal om allerlei constructies van te maken. IJzer wordt al meer dan vierduizend jaar gebruikt voor alle mogelijke doeleinden. Gemaakt in zogenoemde laagovens (1500 v.Chr.) was het zelfs een lange tijd een geheim procedé, maar dat hield niet lang stand. Meerdere volkeren zagen de voordelen van deze sterke grondstof. Gecombineerd met houtskool, om koolstof op te laten nemen, werd het nog sterker. Een tijdrovende en intensieve manier produceren wat ervoor zorgde dat staal lange tijd een kostbare grondstof was.

Hoogoven zorgde voor productie van grotere hoeveelheden staal

Met de uitvinding van de hoogoven werd het meer bereikbaar en in grotere hoeveelheden geproduceerd. Inmiddels wordt er in plaats van koolstof cokes gebruikt, wat een minder grote aanslag op de hout, ofwel de bossen is. Tegenwoordig kan ook schroot, ijzerafval, weer worden gerecycled tot staal. Op deze manier wordt het een nog meer duurzaam product.