Stappen om zelf je huis te laten bouwen

Is het altijd al je droom geweest om zelf je huis te laten bouwen? Volg dan het onderstaande stappenplan om zeker te weten dat alles goed zal verlopen en niets over het hoofd wordt gezien. Het is namelijk een grote stap om zelf je huis te laten bouwen en het zal nogal wat gaan kosten.

Stap 1: Voorbereiding & planning

Je moet nogal veel voorbereiden voor het bouwen van je eigen huis. Je moet namelijk een budget opstellen dat je eraan wilt uitgeven. Je moet een stuk grond zoeken om op te bouwen. Verder moet je uitzoeken wat voor een soort woning je zou willen bouwen. Maak een goede planning en creeër een overzicht van alle zaken. Zoek uit wie je allemaal moet inhuren om je te helpen met het bouwen van je eigen huis en hoeveel geld je daaraan kwijt zal zijn.

Stap 2: Ontwerpen

Heb je een idee over wat je kan en wilt bouwen op een stuk grond dan kan je beginnen met het ontwerp van het huis. Zoek een architect die je kan helpen met het bouwen van je huis. Je hebt met een architect maximale keuzevrijheid. Ontwerp alvast de basis van de woning en de opbouw van de woning. Je kunt ook alvast naar een trappenfabrikant gaan om te overleggen over de houten trappen die je nodig hebt voor je woning. Zoek ook alvast uit welke deuren je wilt voor je kamers en waar de deuropening precies moet komen.

Stap 3: Financieren

De volgende en belangrijke stap is de financiering van het bouwen van het huis. De locatie en de grootte van je huis hangt erg af van je budget. Verdiep je er dus in hoeveel de hypotheek van je huis kan zijn en hoeveel je kan lenen. Bij het bouwen van een huis let de hypotheekverstrekker op de volgende zaken: de insolventieverzekering, de aanneemovereenkomst, de omgevingsvergunning en het taxatierapport.

Stap 4: Bouwen maar

Als de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden bij de notaris ben jij officieel eigenaar van het stuk grond en kan de bouw van het huis beginnnen. De omgevingsvergunning moet ook altijd eerst ontastbaar worden verklaard voordat de bouw kan beginnen. Dit betekent dat omwonenden niet meer in bezwaar kunnen tegen de bouw van het huis. Houd tijdens de bouw altijd alles in de gaten.

Stap 5: Oplevering

Als de woning gebouwd is dan is het tijd voor de oplevering. Je gaat dan samen met de aannemer alle zaken na en kijkt of alles volgens afspraak is verlopen en er geen gebreken zijn. Bij de oplevering wordt de sleutel aan jou overhandigd en kan je officieel verhuizen. Je moet natuurlijk wel eerst je huis goed verzekeren.

Bouw eindelijk jouw droomhuis door bovenstaande stappen te volgen.