Thuis werken en sporten? Zo creëer je je eigen gym

De mogelijkheden om te sporten zijn momenteel beperkt. We kunnen in ons eentje of met een maatje samen wandelen, fietsen of hardlopen, maar dan houdt het wel een beetje op. Wie dit niet ziet zitten, heeft nog de mogelijkheid om thuis oefeningen te doen, de befaamde dagelijkse workout. Er is altijd wel een plek in huis te vinden waar dat kan.   

Nederlanders zijn koplopers als het gaat om lang achter elkaar zitten. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. Ruim 45 procent van de Nederlanders ouder dan vijftien jaar zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Bij de Duitsers is dat 5,8 en voor de Belgen 5,7 uren. Volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden mensen niet meer dan dertig minuten onafgebroken mogen zitten. Vier uur per werkdag is gewoonweg ongezond. De remedie: zitten afwisselen met staan en bewegen.

Dat is best lastig. Daar zit je dan, iedere ochtend thuis achter je bureau. Je hebt een echte thuiswerkplek ingericht en zelfs een mooie en ergonomische bureaustoel aangeschaft. Goed bezig! Als je zit moet je wel goed zitten. Maar bewegen is beter. De beweegrichtlijnen voor volwassenen bestaan uit 150 minuten per week een matig intensieve inspanning leveren verspreid over verschillende dagen. Doe ook twee keer week dag spier- en botversterkende activiteiten, eventueel gecombineerd met balansoefeningen (vooral voor ouderen). En als laatste advies: voorkom veel stilzitten.

Zelfs sporters moeten lang zitten vermijden

Je weet echter als thuiswerker maar al te goed dat een paar uur zo voorbij zijn en dat je je dan realiseert dat je nauwelijks van je ergonomische bureaustoel bent opgestaan. Voor je het weet heb je allerlei klachten. Fysiotherapie Leeuwarden krijgt regelmatig met gewricht- en spierklachten te maken die voor een groot deel verholpen kunnen worden als mensen meer zouden bewegen. Zelfs als mensen aan sport doen zoals twee keer per week hardlopen of fietsen, is het dagelijks lang achter elkaar zittend aan een bureau werken geen goed idee.

Een huis met werkplek en sportplek

Het is de reden dat we momenteel best veel van onze inrichting eisen, want naast een werkplek in huis vraagt onze gezondheid om een ruimte om te sporten. Een ruimte in huis waar je oefeningen kunt doen, die workout inderdaad. Dat kan voor een groot deel spier- en gewrichtsproblemen voorkomen, zodat de fysiotherapeut achterwege kan blijven. Manuele therapie Drachten kent het probleem, omdat zij regelmatig gewrichtsklachten aantreffen die mede het gevolg zijn van te weinig bewegen.

Wat heb je nodig voor een plek om thuis een workout te kunnen doen?

1

Zoek de beste ruimte in je huis waar je oefeningen kunt doen. In de zomer kan dat misschien in de tuin, maar een plekje op de zolderkamer, in de logeerkamer of gewoon de ruimste hoek in je huiskamer kan al voldoende zijn. Zorg voor een goede ondergrond, een yogamat is een aanrader.

2

Inspireer jezelf door de ruimte mooi in te richten. Houd het licht en werkbaar (zie ook 3). Hang een mooie poster op die jou inspireert. Zorg voor een klein tafeltje voor je flesje water. Kies voor een frisse geur. En misschien is muziek iets waar jij lekker op gaat. Je moet je niet alleen na het sporten fijn voelen, maar ook vooraf. Weerstandsbanden, balansbal en gewichtjes? Die kun je aanschaffen, maar weet dat je met je eigen lichaamsgewicht en allerhande huis-tuin-en-keukenspullen ook heel ver komt. Met een stoel of een bankje, flessen gevuld met water en gebruik van traptreden, kom je een heel eind.

3

Ook inspirerend: minimaliseer. Wat we daarmee bedoelen, is dat de ruimte waar je je oefeningen doet rustig is ingericht. Dit is de ruimte waar je een workout doet en waar je misschien ook wel yogaoefeningen doet. Houd het daarbij. Lees je je oefeningen af van een app of van de televisie dan kun je daar plaats voor maken, maar als je in de gelegenheid bent om de ruimte louter voor jouw oefeningen in te richten is dat fijn. Bovendien heb je voor lunges en touwtjespringen best wat ruimte nodig en kunnen allerhande accessoires je alleen maar in de weg staan.

4

Doe de juiste oefeningen. Online zijn er voldoende programma’s te vinden. Ben je op zoek naar een gericht programma, afgestemd op jouw eventuele klachten, blessure en behoefte dan is het raadzaam om de fysiotherapeut daarnaar te vragen. Als je een bezoek aan de fysiotherapeut of manueeltherapeut hebt gebracht, zal hij of zij je attenderen op de Physiapp. Een inlogcode is nodig (via de fysiotherapeutpraktijk zoals bijvoorbeeld fysiotherapie Franeker) om daar gebruik van te maken. Hier worden oefeningen gepresenteerd in tekst, foto- en filmbeelden gericht op jouw behoefte.

5

Planning is goud. Wie z’n sportmomentjes inplant en daar structuur in aanbrengt, slaat geen training over. Zorg er daarom altijd voor dat je na je workout de ruimte weer netjes opruimt zodat je klaar bent voor de volgende sessie die al gepland staat. Op deze manier creëer je een eigen gym en maak je daar optimaal gebruik van.