Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Thuisladen auto: dit zijn de mogelijkheden

Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te rijden. En dat is ook niet zo gek. De brandstofkosten stijgen en elektrisch rijden is in verhouding een stuk goedkoper. En dat niet alleen, het is ook nog milieuvriendelijker. Het thuisladen van de auto wordt ook steeds populairder. Want hoe fijn is het als je de beschikking hebt over je eigen oplader thuis? Maar wat zijn de mogelijkheden voor het thuisladen van je auto en wat heb je daarvoor nodig? We zetten het op een rij.

Thuisladen vs. langs de weg

Eerst even iets over het verschil tussen het thuisladen van je auto of met behulp van de openbare laadpalen langs de weg. De kosten voor het opladen langs de weg variëren sterk, afhankelijk van het type laadstation, de locatie en de laadprovider. Daarnaast kost het je ook tijd als je onderweg stil moet staan of in de buurt een openbaar oplaadpunt moet vinden. En dat is voor veel mensen dan ook de reden om te kiezen voor het thuisladen van de auto.

3 mogelijkheden voor thuisladen

Globaal genomen heb je 3 mogelijkheden voor het thuisladen van je auto:
• Mobiele thuislader
• Wandlader
• Laadpaal

Hieronder bespreken we per optie wat de kenmerken en verschillen zijn.

Mobiele thuislader

Dit is één van de meest eenvoudige manieren om je elektrische auto thuis op te laden. Hiervoor heb je een speciale adapter nodig die bij je auto wordt geleverd. Dit wordt ook wel een mobiele thuislader genoemd. Deze sluit je simpelweg aan op het normale stopcontact en de auto en je auto wordt opgeladen. Het laden via een stopcontact duurt vaak wel langer dan via een wandlader of laadpaal.

Wandlader

Een wandlader ofwel wallbox kan aan de muur gemonteerd worden en deze haalt hogere laadsnelheden dan het laden via een standaard stopcontact. Ideaal als je een muur hebt in de buurt van je parkeerplek. Zorg ervoor dat de wandlader compatibel is met je auto en dat je elektriciteitssysteem is voorbereid voor het laden. Zo heeft Wallbox Discounter een hele grote keuze aan wandladers met verschillende laadvermogens en extra opties.

Laadpaal

Het principe van een laadpaal kent iedereen wel, een paal die in de grond geïnstalleerd wordt. Deze haalt ook hogere snelheden dan de mobiele thuislader en is bijvoorbeeld handig voor het laden van meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd.

Extra slim opladen

Nu weet je wat de mogelijkheden zijn voor het thuis opladen van je auto. Daarnaast zijn er nog extra slimme manieren. Overweeg bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van de elektriciteit voor het opladen van je auto. Daarnaast zijn er extra slimme lader die voorzien zijn van geavanceerde functies voor het optimaliseren van het oplaadproces, het besparen van energie en het beheren van de kosten. Denk hierbij aan tijdschema’s, energiemonitoring en toegangscontroles. Vaak beschikken deze slimme laders over een app waarmee je deze heel eenvoudig kunt bedienen.

Of je nu een een oplaadpunt in je mooie tuin wilt aanleggen of aan de voorkant van je huis, er zijn genoeg mogelijkheden voor het thuisladen van je auto. Leg de mogelijkheden naast elkaar en kies de optie die het beste past bij je woning en je wensen.