Tips om een kamer te schilderen

Een goede verflaag kan de beste oplossing zijn om het uiterlijk van elke kamer in ons huis drastisch te verbeteren. Het beste van alles is dat het echt niet nodig is om alle technieken te beheersen om muren te schilderen en toch goede resultaten te bereiken, maar met een beetje kennis en wat werk is het gemakkelijk om elke kamer perfect te maken.
Het schilderen van een slaapkamer, een woonkamer, een keuken of een andere ruimte in jouw huis is een relatief eenvoudige taak, waarmee je het binnenste van jouw huis kunt vernieuwen en veranderen. Je hebt het bewijs in de talloze ideeën om een ​​kamer te schilderen die we zowel op het internet als in tal van decoratiemagazines kunnen terugvinden.

Om je op weg te helpen volstaat het om enkele ideeën te hebben over het schilderen van muren, plafonds en elk ander oppervlak in jouw huis. Dat is precies wat we in deze kleine gids gaan doen: Je het nodige advies te geven zodat je jouw project met gemak kunt uitvoeren.

 

Het ontwerp

Het eerste dat je moet doen is het schilderproject plannen. Met een breed scala aan verfkleuren voor slaapkamers, woonkamers of keukens, is het gemakkelijk om de fantasie de vrije loop te laten. Zeker als je ervoor kiest om kleuren op de muren te combineren of te spelen met enkele technieken, zoals stucwerk of de muren te sponsen.

Het is echter duidelijk dat het schilderen van een jeugdkamer niet hetzelfde is als een kamer voor volwassenen of een kantoor, dus het gebruik dat de kamer zal hebben en de voorkeuren van de gebruikers moeten altijd in jouw gedachten zijn. Hetzelfde geldt voor de meubels in die kamer. Als we het bijvoorbeeld over slaapkamers hebben, kunnen elementen zoals kasten, planken of bedrails ons helpen kleuren te kiezen die meer in harmonie zijn met die omgeving en een integraal resultaat te bereiken.

Zodra de kleur is bepaald dan komt de meest typische vraag bij het kopen van materialen: Hoeveel verf heb ik nodig om een ​​kamer te schilderen? De berekening is zo eenvoudig als het meten van de muren of het plafond en het berekenen van de totale oppervlakte, waarbij de hoogte wordt vermenigvuldigd met de breedte. Zodra dit oppervlak bekend is, volstaat het om het te delen door de prestatie van de verf, uitgedrukt in vierkante meters per liter en aangegeven op het blik.

Het resultaat is de geschatte hoeveelheid verf die we moeten kopen, hoewel het altijd raadzaam is om iets meer te kopen dan nodig is. Dit komt door het feit dat de opbrengsten niet altijd overeenkomen met wat verwacht wordt en ook door de noodzaak om een ​​beetje verf over te hebben, voor het geval we later nog eens iets moeten bijwerken. Trouwens, met betrekking tot hoeveel het kost om een ​​kamer te schilderen, hangt het probleem af van de hoeveelheid verf, maar ook van de kwaliteit ervan. Een goede en duurdere verf dekt beter in 1 keer en gaat altijd langer mee dan een goedkope, die meestal van mindere kwaliteit is.

Maak de muur klaar om te schilderen

Zodra je welke kleuren je nodig hebt om een ​​slaapkamer, een woonkamer of de bijbehorende kamer te schilderen en je zowel de verf als de accessoires hebt gekocht die je nodig hebt voor de toepassing ervan, is het tijd om aan de slag te gaan.

Een groot deel van het eindresultaat hangt af van een goede voorbereiding van de muur, dus beknibbel niet op tijd bij deze klus. Voor deze voorbereiding moet je spijkers, afdekkingen en andere elementen van de muur verwijderen. Je vult de gaten met stopverf, brengt het aan met een spatel en schuurt het eenmaal droog.

De volgende stap is het aanbrengen van een primer, waardoor de verf beter hecht en voorkomt dat de muur te veel verf opneemt. Het is essentieel om een ​​specifieke kit te gebruiken voor het schilderen in vochtige ruimtes, hoewel je ook de mogelijkheid hebt om een ​​kwaliteit anti -vocht verf te gebruiken, die het aanbrengen vereenvoudigt en de goede resultaten en afwerkingen behoudt.

Trouwens, als je niet weet hoe je een kamer in twee of meer kleuren moet schilderen, is dit moment de sleutel. Eigenlijk omdat we op dit punt de gebieden met verschillende kleuren zullen scheiden met plakband, vooral als ze deel uitmaken van dezelfde muur. Als je een muur in de ene kleur gaat schilderen en de muur ernaast in een andere, kun je het zonder de tape doen, hoewel je een vaste hand moet hebben om het bij het schilderen niet te overdrijven.
Waar de tape echt niet mag ontbreken is als het gaat om het beschermen van plinten, deurkozijnen, schakelaars en elk ander element dat niet van het plafond of de muren kan worden verwijderd. Beter vandaag meer afdekken dan morgen schoon moeten maken.

 

Hoe muren te schilderen

Op dit punt is het tijd om de blikken te openen en onze handen vuil te maken. Om muren te schilderen is het raadzaam om dit met een roller te doen, aangepast aan de kenmerken van de muur. Je moet het altijd van boven naar beneden aanbrengen, de verf goed over de muur verdelen en de roller opnieuw door de verfbak halen als dat nodig is. Deze techniek is hetzelfde als bij een plafond schilderen, hoewel het in dit geval van cruciaal belang is om een ​​stabiele druk op het oppervlak te behouden, zodat de verf wordt verdeeld zoals het hoort.

Zodra de muur klaar is dan is het tijd om de uitsparingen te maken. Deze worden uitgevoerd in het gebied van de plinten, de hoeken van de muren en andere complexe ruimtes. Het is erg belangrijk om een ​​goede hand te hebben, hoewel er onder de trucs om muren comfortabel te schilderen verschillende hulpmiddelen zijn die dit proces vereenvoudigen. Je kunt ook karton of iets dergelijks gebruiken, waarmee je dan het gebied dat je niet wilt schilderen goed kunt bedekken en kunt beschermen. Trouwens, sommige schilders verkiezen eerst te de uitsparingen te schilderen en later de muur zelf pas te schilderen, dus het lastigste eerst te doen. Alles is een kwestie van smaak.

Afmaken van de klus

Na het wachten tot de verf droog is en indien nodig de tweede laag aanbrengen, rest alleen nog het afmaken van de klus. Het eerste dat we moeten doen is alle schilderstape en andere beschermingselementen, die we hebben gebruikt, verwijderen. Wacht niet te lang, want je kunt een deel van het voltooide schilderwerk meenemen als dat eraan vast is geplakt.

Nadat de beschermingen zijn verwijderd is het raadzaam om de muur te evalueren op zoek naar gebieden die slecht zijn geverfd of onvoldoende bedekt zijn. Iets fundamenteels als we de kleur van de kamer willen veranderen. Dit is ook het moment om het gebied van de uitsparingen te controleren, voor het geval we een stukje onbedekt hebben gelaten.

Na deze fase is het tijd om schoon te maken. Als we ons huiswerk goed hebben gedaan dan zal deze taak van korte duur zijn. Je kunt echter vertrouwen op specifieke producten om deze verfsporen te verwijderen, zowel van de vloer als van de plinten. Een paar verfdruppels die je niet weg kan krijgen verwijder je gemakkelijk als de verf droog is, maar het kan nodig zijn om een ​​beetje te krabben met een plamuurmes of iets dergelijks.

We maken de klus af door alles te plaatsen wat we eerder hebben verwijderd, zoals de contactdozen en lichtschakelaars, en andere elementen die nodig zijn op de muren. Dit is ook een goed moment om het uiterlijk van de kamer eens opnieuw te bekijken als het gaat om het plaatsen van posters, schilderijen en andere decoratieve elementen, wat ook van pas zal komen bij de renovatie van die kamer.