Tips om je tuin kindvriendelijk in te richten

Een tuin inrichten lijkt vaak een makkelijke klus te zijn. Echter, is dit vaak niet het geval. Een bloemetje hier, een bloemetje daar. Maar wat als we een paar maanden verder zijn? Dan zit overal onkruid en zou het kunnen dat de planten ook niet meer in leven zijn. Je kan weer helemaal opnieuw beginnen. Planten kunnen niet zomaar overal worden geplant aangezien ze allemaal hun eigen behoeftes hebben. De ene plant heeft veel zonlicht nodig, de ander minder. Wanneer je de tuin volledige opnieuw wil inrichten is het verstandig om eerst een schets te maken van wat je in je tuin wil. Vervolgens kan je kijken waar je welke materialen wil kopen. Een kindvriendelijke tuin zal grotendeels uit gras bestaan. Daarnaast zijn speeltoestellen zoals een trampoline ook altijd een succes.

Open tuin

Kinderen spelen graag buiten. Zolang ze de ruimte hebben om zich uit te leven en te bewegen zijn ze blij. Hierbij is het dus ook belangrijk dat er ruimte is. Bij een volle tuin met allerlei attributen is de kans alleen maar groter dat er bijvoorbeeld iets gebeurd of ze niet fijn kunnen spelen. Een grasweide is hierbij ideaal. Op gras kunnen ze spelen wat ze willen zonder op te hoeven letten wat ze doen.

Speeltoestellen

Naast een fijne open speelplek zijn speeltoestellen natuurlijk ook ideaal voor kinderen. Een glijbaan, zandbak of misschien wel een trampoline. Ideaal voor je kinderen om zich te vermaken na een dag school. En als ouder heb je er dan ook geen omkijken naar. Daarnaast is frisse lucht en beweging natuurlijk ook altijd goed voor een kind.

Een prettige zitplek

Wanneer je kinderen nog klein zijn wil je ze in de gaten houden als ze alleen buiten zijn. Dit kan vanuit huis wanneer je voldoende mogelijkheden hebt om over de tuin heen te kijken. Maar ook wanneer dit mogelijk is, is het prettiger om dicht bij ze in de buurt te zijn als ze buiten aan het spelen zijn. Tenslotte vinden ze het zelf ook fijn wanneer ouders in de buurt zijn om te kijken naar wat zij aan het doen zijn. Daarnaast is een fijne zitplek ook een must in een tuin. Dat is tenslotte waar je een tuin voor hebt.

Gevaren

Een tuin lijkt onschuldig voor kinderen maar kan zonder dat je het doorhebt veel gevaren hebben. Denk maar eens aan een vijver of een hoog muurtje. Je moet er niet aan denken dat je kind in de vijver valt of van een muurtje af valt. Dit betekent niet dat je de hele tuin eenvoudig moet inrichten zonder verhoging of dergelijke. Maar voor jouw kind alleen naar buiten gaat, kan je bijvoorbeeld de vijver afzetten of zorgen dat je altijd er bij bent wanneer hij/zij naar buiten gaat.

Daarnaast willen kleine kinderen alles in hun mond stoppen. Ook buiten zien zij de kans om alles op te eten. Net als binnen heeft dit z’n eigen gevaren. Bepaalde planten zijn namelijk giftig. Als je hier meer informatie over wil, kan je het beste informeren bij een tuincentrum.

Bekijk ook eens onze handige tuinhandleidingen: