Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tips voor een betere nachtrust

Slapen, doen we zeker een derde van ons leven. Tijdens het slapen kan je hersenen de dag verwerken en weer energie aanmaken waarmee je de nieuwe dag door te komen. Een goede nachtrust is dus essentieel. Een goede nachtrust heb je wanneer je de volledige nacht kan doorslapen of slechts één keer middernacht wakker wordt, waarna je binnen 20 minuten weer in slaapt valt. En wanneer je tussen de 7 à 8 uurtjes slaapt als volwassenen én je uitgerust voelt bij het opstaan. Bij langdurig geen goede nachtrust krijgen, kan zorgen voor negatieve effecten op je mentale welzijn. Zo kun je minder alert worden, meer honger krijgen, weinig libido hebben en sneller geïrriteerd raken. Ben jij benieuwd naar tips om je nachtrust te verbeteren? In dit artikel lees je hier meer over.

Hoe gebruik je je slaapkamer?

Het is belangrijk dat je je slaapkamer uitsluitend gebruikt voor het slapen en het hebben van seks. Het moment wanneer je je slaapkamer ook gaat gebruiken als studeerkamer, werkkamer of een ruimte waar je graag televisie kijkt, verstoort het je kijk op je kamer. Je kunt in je onbewustzijn de slaapkamer als een steeds minder ontspannende plek zien. Dit heeft weer negatieve effect op je slaap. Alleen een slaapkamer hebben is natuurlijk niet genoeg. Je moet natuurlijk ook in bezit zijn van een bed, comfortabele matras, dekens en een goede hoofdsteun. Een goede kussen kopen verbetert je slaapkwaliteit door de ondersteuning van je rug, nek en hoofd tijdens het slapen. Een juiste slaaphouding vermindert de lichamelijke klachten. Kies daarom een kussen die past bij je slaaphouding. Slaap je vaker op je buik? Neem dan een dun kussen.

Hoe kun je je voorbereiden?

Om je voor te bereiden op het slapen kun je verschillende dingen doen. Zo is het beter om in een donkere kamer te slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam melatonine aanmaakt. Heb je geen verduisterende raamdecoraties en valt er veel licht in je slaapkamer. Gebruik dan de beste slaapmaskers. Doe voor het slapen nog ontspanningsoefeningen, zodat je lichaam helemaal tot rust kan komen, voordat je het bed induikt. Dit zal ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. En neem ruim voor het slapen geen cafeïnehoudende dranken meer in.

Kortom, om je nachtrust te verbeteren is het belangrijk een complete slaapkamer te hebben met een bed, matras, deken en hoofdkussen. Daarnaast helpt de juiste voorbereiding je om sneller in slaap te vallen.