Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tips voor het kiezen van de perfecte eettafel voor jouw interieur.

Tips voor het kiezen van de perfecte eettafel voor jouw interieur.

De eettafel is een fijne plek om samen te komen voor het eten, een babbeltje te hebben of om een momentje voor jezelf en jouw gezin te nemen. Een perfecte eettafel is daarom belangrijk, alleen hoe kies je de juiste? Wat voor materiaal past er in het interieur? En welke vorm en maat is juist? Hier zijn een aantal tips die jou op weg kunnen helpen!

Hoe groot moet de eettafel zijn?

De juiste maat kiezen van de eettafel is toch wel het belangrijkste. Je moet rekening houden met hoe groot de ruimte is. Maar ook is de plek van de eettafel bepalend, zet je de eettafel losstaand in de ruimte of met de korte kant tegen de muur aangeschoven? Ondanks dat je het meeste met je eigen gezin aan tafel zit is een eettafel die voorzien is van meer zitplekken altijd ideaal! Stel er komen vrienden of familie op visite, is het wel fijn om iedereen een comfortabele plek aan de tafel te kunnen aanbieden.

Let daarnaast ook op hoe de poten onder de tafel verdeeld zijn. Kan je stoelen tussen de poten plaatsen of krijgen mensen een tafelpoot tussen hun benen? Voor lang tafelen is dit natuurlijk niet comfortabel. Een poot in het midden van het tafelblad of juist helemaal aan de zijkant is dan perfect. Zo zit de poot het minste in de weg en kan je de afmeting van de eettafel optimaal benutten.

Extra tip: een uitschuifbare tafel is ideaal voor veel interieurs! Hierdoor is het mogelijk om een tussenstuk toe te voegen aan bijvoorbeeld een 200 cm tafel die kan uitlopen tot 260 cm. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk nog twee stoelen kan aanschuiven. Deze uitschuifbare tafels zijn ook te krijgen in de vormen rond, ovaal en langwerpig. Een uitstekende oplossing voor als je extra eters krijgt.

Welke vorm eettafel?

Tegenwoordig zijn eettafels in vele diverse vormen uit te kiezen, zoals langwerpig, vierkant, rond of ovaal. Elke vorm heeft zijn eigen voordelen. Ronde tafels krijgen bijvoorbeeld steeds meer de aandacht doordat deze vorm erg praktisch is in kleinere ruimtes, maar ook in grote ruimtes creëert het een fijne en knusse sfeer. Iedereen aan tafel kan elkaar aankijken en deelnemen aan het gesprek. Dit is hetzelfde met een vierkante tafel! Aan de andere kant is een langwerpige tafel het meest gangbaar en vaak een gewenning in veel huishoudens. Verwacht je bezoek? Dan is het super makkelijk om een extra stoel aan te schuiven. Wil je ‘the best of both worlds’? Dan is een ovale tafel dé oplossing! Aan deze eettafel kan je genoeg personen plaatsen en het heeft geen harde hoeken waardoor er een warme sfeer ontstaat.

Misschien is een bar- of countertafel wel iets voor jou! De keuze voor een hoge tafel komt steeds vaker voor in interieurs. Zo creëer je meer hoogteverschil in de ruimte, waardoor er optisch meer ruimte ontstaat. Perfect dus wanneer je net wat minder ruimte in huis hebt!

Wat voor materiaal eettafel?

Er zijn zoveel verschillende materialen voor een eettafel. Hierdoor kan je gemakkelijk de stijl vanuit de woonkamer met je salontafel doortrekken naar de eethoek voor één geheel in huis. Of je kiest voor compleet iets anders om juist een speels effect te creëren. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Een houtsoort, zoals teak of eiken, zorgt voor een warm gevoel in huis, maar heeft op zijn tijd wel onderhoud nodig. Kies je voor een soort steen, zoals marmer of mortex, dan zit er weinig onderhoud aan vast, maar kan het met kleine kinderen gevaarlijk zijn. Daarentegen is een kunststof tafel, bijvoorbeeld lamulux, super fijn met kleine kinderen, omdat het kras- en slijtvast is. Wat je ook kiest, er zijn geen foute keuzes. Als je maar goed nagaat welke punten voor jouw gemak en interieur hoog staan op de checklist!