Tips voor het verwijderen van een tegelvloer

Als je een nieuwe vloer wilt leggen of je huis wilt renoveren, moet je vaak eerst de oude tegels verwijderen voordat je de nieuwe kunt plaatsen. Hoewel het verwijderen van een tegelvloer vrij eenvoudig is, zijn er een aantal cruciale dingen waar je rekening mee moet houden zodat je geen problemen tegenkomt. Ook al is dit geen ingewikkelde klus, je moet wel de juiste gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen hebben. Je hebt geen eerdere ervaring nodig om een tegelvloer te verwijderen, maar je moet je wel voorbereiden op een paar uur werk, afhankelijk van het vloeroppervlak. Volg deze eenvoudige tips over hoe je gemakkelijk vloertegels kunt verwijderen. De vloer verwijderen kun je trouwens ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen!

 

Maak het gereedschap klaar

Je kunt manueel of elektrisch gereedschap gebruiken, afhankelijk van de grootte van de klus. Voor kleine projecten zijn een bolhamer en een beitel voldoende. Als je veel tegels moet verwijderen, kun je overwegen om elektrisch gereedschap te gebruiken, zoals een haakse slijper of oscillerende gereedschappen. Als je overweegt een nieuwe tegelvloer te leggen, moet je investeren in een tegelzaag van hoge kwaliteit en een tegelsnijder voor precisiesnijwerk om een professionele afwerking te garanderen.

 

Het verwijderen van de plinten is nuttig

Het verwijderen van de plinten aan de rand van de muur is niet noodzakelijk, maar het maakt het verwijderen van de tegels gemakkelijker en je kunt de tegels er in hun geheel af tillen zonder de plinten te beschadigen. Deze tegels zitten vaak extra vast onder de plinten. In dat geval kun je een mes gebruiken om de lijm tussen de plinten en de tegel los te maken, en vervolgens een schroevendraaier gebruiken om de tegel los te wrikken.

 

Verwijder eerst de voegen

Voegmiddel wordt gebruikt tussen tegels om ze aan elkaar te hechten tijdens de installatie. Door de specie te verwijderen kun je de tegels netjes van hun plaats tillen, zodat er zo min mogelijk puin ligt en je de tegels voor andere projecten kunt hergebruiken. Voor kleine oppervlakken van tegelvloeren gebruik je een beitel en een balpen of een metselhamer om op de stukjes specie te tikken tot ze loskomen. Voor grote vloeren, diepe voeglijnen of zware tegels is het gebruik van een luchtbeitel of drilboor de enige optie. Je kunt ook een roterend gereedschap of een voegenzaag gebruiken en langs de randen van het voegmiddel snijden tot je de onderlaag raakt.

 

Verwijder dan de tegels

Na het verwijderen van het voegmiddel kun je de tegels verwijderen. Sommige mensen slaan met een hamer op de tegels om ze te breken. De beste manier om de tegel los te maken van de mortel eronder is door hem los te wrikken met een beitel en een hamer. Plaats de beitel onder de rand van de tegel en tik zachtjes met de hamer om de tegel op te tillen en los te maken van de lijm eronder. In de meeste gevallen kun je de hele tegel in één stuk loswrikken. Zelfs als je niet met elektrisch gereedschap werkt, kun je tijdens deze fase van het project misschien beter oordopjes dragen omdat het nogal lawaaierig kan zijn.