Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tuininspiratie: hier vind je het

Als het voorjaar zich aandient en de temperatuur stijgt, begint het bij veel tuinliefhebbers te kriebelen. Je wilt de tuin in. Beetje rommelen, potten buiten zetten of juist de hele indeling van de tuin omgooien en flink aan de slag. Voor veel mensen is dit pure ontspanning. De laptoptas blijft aan de kapstok hangen. We hebben een dag vrij of nemen er een en spitten, vegen, zaaien, planten en graven maar.

Wie dit herkent, weet ook dat het kijken naar andere tuinen een manier is om je op je eigen tuin te verheugen. Je doet vaak leuke ideeën op, raakt geïnspireerd en wilt eigenlijk meteen aan de slag. Als tuinliefhebber verander je ieder jaar wel iets aan je eigen tuin en inspiratie daarvoor is altijd welkom.

Dat kan door je tegoed te doen aan mooie foto’s of filmpjes in (online) magazines of websites of daadwerkelijk (volgens de regels) tuinen te bezoeken. Zowel fysiek als virtueel. Rugzak op en wandelen maar, langs al die prachtige tuinen. Welke tuinen zijn een lust voor het brein om ideeën te verzamelen?

Hier een aantal inspirerende tuinen die je (online) kunt bezoeken

Arboretum, Oudenbosch

Eén van de meest bijzondere kloostertuinen is die in het Brabantse Oudenbosch die uitblinkt in prachtige bomenlanen. Circa vier hectare tuin biedt je als bezoeker een kijkje in de wereld van de boomkwekers die er in dertig jaar een fraai landschap van hebben gemaakt. Bijkomend voordeel is dat je deze tuin ook virtueel kunt bekijken.

Hortus Amsterdam

Iedere hortus biedt een schat aan bloemen en planten die je misschien niet direct in je eigen tuin kan of wil plaatsen (het zijn soms unieke exemplaren) maar die je wel enorm blij maken waardoor je er weer helemaal zin in krijgt. Denk aan de Hortus in Amsterdam, of die in Leiden of Haren, bij Groningen.

Tuin voor kinderen, de Tuinen van Appeltern

Wie kleine kinderen heeft, kijkt met een andere blik naar tuinen. Naast mooie beplanting wil je ook een plek voor de kinderen om te spelen en misschien wensen kinderen wel een eigen tuintje met bloemen of kruiden? Een insectenhotel misschien? Er is ook met kinderen enorm veel te ontdekken als het gaat om tuinen. Als het kan, neem ze dan mee. Rugzak kind mee om eventueel zakjes met zaadjes in de eigen rugzak mee te nemen. Ga heerlijk in een heuse kindertuin onderzoeken wat je thuis ook zou willen.

Hessenhof, Ede

De Hessenhof in Ede is een kwekerij die al dertig jaar bestaat en waar de eigenaar de planten zelf zaait en stekt. Neem de tijd om hier rond te dwalen en laat je verwonderen. Hier staan bijzondere en bijzonder mooie planten, die op biologische wijze worden gekweekt.

Privé-tuin: de Tuin van Fortmond

Een prachtig groen en vol gazon, schitterende bomen, planten en bloemen. Je vindt zo af en toe een overweldigende mooie tuin, gewoon bij mensen achter of rond een huis. Je moet dat wel even weten en je moet natuurlijk de gelegenheid krijgen om er een kijkje te kunnen nemen. Eén van die bijzondere privétuinen waar je op afspraak een bezoek aan kunt brengen, tref je in Fortmond aan de IJssel bij Olst/Wijhe. De tuin heeft een oppervlakte van een hectare en bevat onder meer een siertuin, een gazon en een schitterende bloemenweide. De eigenaren vertellen je er alles over en je mag ook hun prachtige huis zien.

Kasteeltuin Hemmen

Deze ommuurde kasteeltuin van zo’n zestienhonderd vierkante meter groot biedt maar liefst zeshonderd verschillende planten om te bewonderen waaronder een groot aantal Engelse rozen, hosta’s, tuingeraniums en floxen. Liefhebbers van Engelse tuinen komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Museum De Buitenplaats, Eelde

De Buitenplaats in Ede is niet alleen een prachtig museum, er is ook een schitterende tuin bij aangelegd. De moeite waard om te bezoeken. Wie van een organische tuin houdt kan zich hier naar hartenlust tegoed doen aan een dwaaltuin, en ook z’n licht opsteken in de meer traditioneel ommuurde achtertuin, met verschillende tuinkamers, die bij het Nijsinghhuis hoort. Uiteraard tref je ook kunst in de tuin aan.

Virtuele tuinen in het buitenland

Het virtueel bezoeken van een tuin, is in deze tijd natuurlijk een fantastische manier om ideeën op te doen en je brein te voeden met al dat moois. Met 360 graden foto’s en video’s waan je je bijvoorbeeld in prachtige Engelse of Franse tuinen.

Wie op deze manier inspiratie zoekt over de landsgrenzen kan een virtuele wandeling maken door onder meer de tuinen in het Engelse Kent behorende bij Sissinghurst Castle. Of wat te denken van de beroemde tuinen van Monet in het Franse Giverny.