Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tuinonderhoud – alle ins en outs

Werken in de tuin: je vindt het of leuk of niet leuk. Toch is het nodig: met tuinonderhoud zorg je ervoor dat de tuin er netjes uitziet en nog belangrijker: ook gezond is. Maar wordt er precies verstaan onder tuinonderhoud? Hoe vaak is het nodig? En als je het helemaal niets vindt: wat kost het om een tuinman in te schakelen? Lees snel verder, want deze vragen en meer worden hieronder voor je beantwoord.

Wat wordt er verstaan onder tuinonderhoud?

Tuinonderhoud betekent al het onderhoudswerk in de tuin. Maar dit kan enorm verschillen. We hebben allemaal een andere tuin, dus wat wordt er dan precies bedoeld met tuinonderhoud?

  • Het verwijderen van onkruid
  • Weghalen van bladeren
  • Schoffelen van aarde
  • Snoeien van heggen en struiken
  • Kappen van bomen
  • Maaien van het gras
  • Verticuteren van het gras
  • Reiniging van het straatwerk

Zoals je ziet kan een tuinonderhoud een flinke klus zijn. Bij grote tuinen zul je er zeker een paar dagen zoet mee zijn. Het is gelukkig allemaal voor een goed doel: een mooie en gezonde tuin, waar je lekker van kan genieten in de zomer.

Wanneer is tuinonderhoud nodig?

Het is misschien een makkelijk antwoord, maar het is de waarheid: een tuinonderhoud is nodig wanneer de tuin er niet meer goed, rommelig of ongezond uitziet. Het liefst zorg je minimaal vier keer per jaar voor je tuin: dat komt neer op een keer per seizoen.

In het voorjaar zorg je ervoor dat de tuin er weer netjes uitziet. Je haalt bladeren en dode planten weg. Al het vuil wordt schoongemaakt en het onkruid verwijderd. In de zomer ga je alles snoeien: struiken en heggen. Wil je een gezonde tuin? Dan ga je ook de tuin bemesten en sproeien. In het najaar verplant je struiken en planten die de winter niet zullen overleven. Ook hier ga je de heggen snoeien en het gras goed verzorgen. De winter is de ideale tijd voor het weghalen van onkruid en snoeien van bomen.

Zoals je leest is het dus belangrijk dat je de tuin goed onderhoudt. Doe je dit bijvoorbeeld maar een keer per jaar, zal de tuin ongezond zijn en ben je bovendien meer tijd kwijt. Vier kleinere stappen per jaar kost minder tijd dan een hele grote stap.

Wat kost het om een hovenier in te schakelen?

Vind je dit nu allemaal teveel werk? Dan is het nodig om een hovenier in te schakelen. De tuinman zal de tuin verzorgen en andere werkzaamheden voor je uitvoeren. Bijvoorbeeld het snoeien van heggen of bomen, of zelfs het kappen van bomen.

Een hovenier inschakelen kost gemiddeld €35,- tot €55,- per uur. Het laten kappen van bomen heeft een prijs per boom: voor een kleine boom zal het rond de €400,- liggen, voor een grotere boom €800,-.

Wil je meer leren over werkzaamheden in tuin? Neem eens een kijkje op Hovenier.website, daar vind je een bron van informatie. Al besloten dat je toch liever een hovenier inschakelt? Ook dan is Hovenier.website een goede tip, je vindt namelijk een overzicht van alle hoveniers in heel Nederland. Zo vindt je op deze pagina bijvoorbeeld alle tuinmannen in Noord-Holland.