Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Uitgelicht: de verschillende soorten badkuipen

Dit artikel gaat over de diverse soorten badkuipen. We maken aan de ene kant onderscheid op basis van het materiaal waarvan een badkuip is gemaakt en aan de ander kant de vorm ervan. 

Materialen

Badkuipen zijn doorgaans gemaakt van een van de volgende materialen:

  • Acryl
  • Geëmailleerd plaatstaal
  • Solide surface
  • Quaryl

Acryl

Acryl is een eersteklas kunststof. Het materiaal is zonder poriën en glad. Er zijn verschillende kwaliteiten acryl. Het gaat daarbij om de samenstelling van het materiaal en de dikte. Goede kwaliteit acryl is kleurvast en krast niet snel.

Geëmailleerd plaatstaal

We praten met geëmailleerd plaatstaal over een zeer hard materiaal. Het is behoorlijk krasbestendig en er vindt geen verkleuring plaats. Het materiaal is milieuvriendelijk, duurzaam en 100% recyclebaar.

Solid surface

Solid surface heeft een satijnen en mat witte uitstraling. Het materiaal kan in vele vormen worden gegoten en een badkuip die ervan is gemaakt, heeft daarom geen naden. Het basismateriaal is hars. Zoals de naam aangeeft, is het heel erg sterk en hygiënisch.

Quaryl

Quaryl is samengesteld uit acrylhars en kwartszand. Het materiaal kan in vele vormen worden gegoten. Het is kleurecht, bestendig tegen krassen en verliest zijn glans niet. Het materiaal is volledig recyclebaar.

 Vormen

Op basis van de vorm kunnen we een andere opdeling van badkuipen maken. We praten dan onder meer over:

  • Vrijstaand bad
  • Ligbad
  • inbouwbad
  • hoekbad
  • Zitbad
  • Bubbelbad

Vrijstaand bad

Een vrijstaand bad staat los van de muren. Deze vorm komt het best tot zijn recht in grotere badkamers. Er zijn echter compacte baden die ook in de kleinere badkamers passen. Ze worden van diverse materialen gemaakt.

Ligbad

We bedoelen hier een langwerpig bad dat tegen muren wordt geplaatst. Er zijn ligbaden voor inbouw, maar ook die worden zo geplaatst.

Hoekbad

In een kleine badkamer is een hoekbad handig. Die past in een rechte hoek en vertoont aan de voorkant een boog (en is daar dus niet hoekig).

Zitbad

Net als een hoekbad is een zitbad prima geschikt voor een kleine badkamer. Het heeft een verhoging, zodat je in het bad kunt zitten. Vaak is daarom de in- en uitstap gemakkelijker. Dat is fijn voor kinderen en ouderen.

Bubbelbad

De naam bubbelbad zegt niet zo veel over de vorm. Die geeft aan dat uit de wanden en/of vloer ervan lucht in het water wordt geblazen, waardoor bubbels ontstaan.