Undercover 

De best bekeken politieserie was lange tijd het oer-Hollandse Baantjer, maar de Belgisch-Nederlandse productie Undercover, te zien op Netflix, is eveneens een hit. De stap van het trage Baantjer naar het harde Undercover is groot. Daar zit nog een aantal politieseries tussenin, zoals Unit 13. Wie kent het nog?

Drugcrimineel Ferry Bouman, gespeeld door Frank Lammers doet het goed met zijn xtc-handel. Dat is onder andere te zien aan zijn puike optrekje op de grens van Nederland en België. Tot zover geen vuiltje aan de lucht, ware het niet dat twee undercoveragenten hem in de weg zitten. Deze agenten, Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim de Rooij (Anna Drijver) kruipen zijn leven binnen via zijn vrouw Daniëlle (Elise Schaap). De rest van Undercover moet je zelf gaan zien.

Seizoen 1 was in 2019 meteen een hit en het meest populair op Netflix. Daarna volgde serie 2, wekelijks te zien op Netflix. In serie 2 zit Ferry Bouman inmiddels in de gevangenis, maar dat zegt niets. Hij probeert erachter te komen welke undercoveragenten hem te grazen hebben genomen en zint op wraak. Opnieuw voer voor nieuwe spannende momenten. Met als extra bonus voor de liefhebbers: kickbokser Rico Verhoeven die zijn opwachting maakt als bodyguard van Bouman. Kim de Rooij is inmiddels onderzoeksjournalist geworden en is een internationale wapensmokkel op het spoor.

Undercover-acteurs: Tom Waes en Frank Lammers 

De serie is oer-Hollands en typisch Belgisch en alles daar tussenin. De Belg Tom Waes die de rol van undercoveragent speelt kennen we in Nederland vooral van Reizen Waes. Een veelzijdig man die naast eigen televisieprogramma’s ook als presentator, regisseur en acteur optreedt. Hij is immens populair.

Frank Lammers is inmiddels meer dan de wat sullige huisvader uit de bekende Jumbo reclame. Hij speelde in veel films en televisieseries en in 2015 gooide hij hoge ogen met de hoofdrol in film Michiel de Ruyter. In Undercover is hij de topcrimineel.

Ver voor Undercover was er Unit 13 met muziek van Henny Vrienten 

Vergeten we hierdoor commissaris De Cock en Vledder? Vooralsnog niet. En er zijn meer Nederlandse series over undercoveragenten en alles wat daarbij hoort die behoorlijk populair waren. Jaren geleden was dat zo met de televisieserie Unit 13. Met acteurs als Peter Tuinman, Yvonne van den Hurk en Bram van der Vlugt en met muziek van Henny Vrienten.

Unit 13 werd tussen 1996 en 1998 uitgezonden door de Vara en trok vaak meer dan een miljoen kijkers. Het was de doorstart van Bureau Kruislaan en de serie ging over een recherche-eenheid die de georganiseerde misdaad aanpakte en daarbij regelmatig tegen de politiek aan schuurde. De serie was enigszins gebaseerd op IRT-affaire, die gepaard ging met een parlementair onderzoek naar de opsporingsmethoden die in Nederland gebruikt werden en de controle daarop. Ondanks het hoge aantal kijkers stopte de serie. Daarna werden onder meer De geheime dienst, Ernstige delicten en Vuurzee gemaakt, maar het eerdergenoemde hoge aantal kijkers werd nooit meer gehaald. De kracht van de serie zat in het aantal ervaren acteurs en de sterke verhaallijn die behoorlijk realistisch overkwam. Zelfs in 2014 is nog overwogen een vervolg te maken, maar men zag er toch vanaf.

Grijpstra en De gier, Russen, Flikken Maastricht en Smeris

Een andere Nederlandse politieserie die hoge ogen gooide was onder andere Grijpstra en De Gier, dat gebaseerd was op een boekenreeks. Ook hier, net als in de voorganger Baantjer, ging het over een duo dat bestond uit een nogal huiselijke Grijpstra en de vrijgezelle De Gier. Zij gingen niet regelmatig naar Lowietje voor een borrel, maar naar Fred voor een broodje.

Russen was maar liefst vijf seizoenen lang op de televisie te zien met Hans Dagelet en Thom Hoffman in de hoofdrollen. Hier ging het meer om de persoonlijke problemen van de rechercheurs. Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam mogen zich nog altijd in een grote schare fans verheugen. Flikken Maastricht krijgt zelfs een vijftiende seizoen. Met Angela Schijf en Victor Reinier als het bekende politieduo. Van de hitserie Smeris is in 2022 een film te verwachten. Jeroen van Koningsbrugge heeft zichzelf als acteur hier duidelijk mee op de kaart gezet.

Lukt het Undercover om de best bekeken politieserie ooit te verslaan: Baantjer

Ondanks dat we Baantjer eerder afdeden als een wat truttige serie, is dit nog altijd voor veel mensen nummer 1 als het gaat om Hollandse politieseries. Gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer, speelde Piet Römer jarenlang de sterren van de hemel. Vledder werd gespeeld door Victor Reinier.

De serie werd twaalf seizoenen lang uitgezonden en was enige tijd de best bekeken Nederlandse serie ooit. Seizoen 2003-2004 werd wekelijks door gemiddeld 2.861.000 kijkers bekeken. In 1997 won de serie de Gouden Televizier-Ring. Later is er nog een remake van de serie gemaakt met onder meer Waldemar Torenstra en Jelka van Houten.

Steve Willaert maakte de tune van Undercover

Opvallend detail is dat Baantjer bekend stond om de bijzonder herkenbare nummer, de begintune Circle Of Smiles gespeeld door Jean ‘Toots’ Thielemans. Bij Unit 13 was dat niet anders. Ook die tune herken je uit duizenden: het nummer De Groep gecreëerd door Henny Vrienten. De Belgisch componist en producer Steve Willaert is de maker van de tune van Undercover. Geen kleine jongen, want een groot aantal internationale artiesten maakten eerder al gebruik van zijn arrangementen. Denk aan de Franse zangeres Françoise Hardy, de Engelse Johnny Logan, de Belg Toots Thielemans, de Italiaan Zucchero en de Senegalese Youssou N’dour. Hij maakte ook arrangementen voor het Londen Philharmonic Orchestra en het Nationaal Orkest van België en schreef de muziek voor televisieseries als: Als de dijken breken en Hollands Hoop.

Er wordt gewerkt aan serie 3 van Undercover 

Vorig jaar was Undercover een ware Netflix hit. Aan serie 3 wordt momenteel gewerkt. Het is nog niet bekend wanneer de serie online zal verschijnen. Over Ferry Bouman, gespeeld door Frank Lammers verschijnt eveneens een film. Het personage is gebaseerd op het leven en de streken van de beruchte drugscrimineel Janus van Wesenbeeck. Hij heeft de bijnaam Harry Potter vanwege zijn ronde brilletje. In 2011 kreeg hij zestien jaar gevangenisstraf in België wegens drugshandel en kwam in 2015 vrij. Het is onbekend waar deze Eindhovenaar zich momenteel bevindt.