Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Van klassiek tot modern: Deze kleuren gebruik je in je interieur.

Ben je op zoek naar inspiratie voor je interieur? Wil je ontdekken hoe je met kleuren, glans en verf verschillende interieurstijlen kunt creëren? Van een klassieke en traditionele tot een moderne en minimalistische stijl? Lees dan snel verder!
In dit artikel duiken we namelijk in de wereld van kleuren en hoe je deze het beste toe kunt passen in diverse interieurstijlen.

Kleuren zijn bepalend voor de sfeer in een ruimte. Ze kunnen warmte en gezelligheid, rust of juist reuring brengen. Maar welke kleuren passen nu het beste bij welke interieurstijl? Wij vertellen het jou allemaal in dit artikel. Laten we beginnen met de kleuren voor een klassieke stijl.

Klassiek interieur

In klassieke interieurs zie je vaak rijke, diepe kleuren zoals donkerrood, koningsblauw en smaragdgroen. Deze kleuren stralen luxe en elegantie uit. Denk aan fluweelzachte rode gordijnen, een sierlijke blauwe bank of een groene accentmuur in de eetkamer. Goud- of bronskleurige accessoires maken een klassieke look in huis compleet.

Bij een traditionele, klassieke stijl zien we ook veel neutrale tinten zoals beige, crème en taupe. Deze kleuren zorgen voor een tijdloze uitstraling en passen goed bij houten meubels en vintage accessoires. Voeg voor een gezellige en warme sfeer aardetinten zoals bruin en terracotta toe in de vloer, sierlijsten, meubels, kussens of andere accessoires.

Modern interieur

In moderne interieurs draait het vaak om strakke lijnen en minimalistische ontwerpen met de focus op neutraliteit en eenvoud. Wit zoals bijvoorbeeld ral 9010 of ral 9016 is de basiskleur, vaak aangevuld met antraciet, zwart of andere grijstinten. Metallic accenten zoals zilver en chroom maken het plaatje compleet. Deze kleuren zorgen voor een frisse en strakke look. Een voorbeeld van een modern en strak interieur zijn witte muren en deuren met grijze meubels, zwarte lampen en zilverkleurige details.

Uiteraard is er altijd ruimte voor persoonlijke voorkeuren, creativiteit en het combineren van kleuren en stijlen. Een populaire trend is het gebruik van pastelkleuren in Scandinavische interieurs, waar zachte tinten zoals lichtroze, babyblauw en mintgroen zorgen voor een rustige en serene sfeer.

Welke kleur past bij de stijl?

Hoe vind je nu de juiste kleuren voor jouw interieurstijl? En hoe maak je de juiste keuze uit zoveel kleuren?

Je zou kunnen beginnen met RAL-kleuren. Dit zijn 132 gestandaardiseerde kleurcodes die gebruikt worden in de industrie, architectuur en de designwereld. Kijk of er een ralkleur is die je mooi vindt en gebruik deze als leidraad bij het kiezen van verf, meubels en accessoires. Van hieruit kun je nog tal van andere tinten vinden en daarmee de juiste kleurcombinatie maken.

Een andere kleur waar we niet omheen kunnen is taupe. De kleur taupe is veelzijdig en past goed bij verschillende interieurstijlen. Het is een mix van grijs en beige en straalt warmte en rust uit. Gebruik taupe als basiskleur in moderne interieurs of als accentkleur in klassieke of traditionele interieurs. Denk aan muren in de kleur taupe gecombineerd met witte meubels, taupe gordijnen met houten jaloezieën of een taupe tapijt met zwarte accenten.

Kleur gekozen en nu?

Nu je dit artikel hebt gelezen kun je aan de slag om jouw droominterieur te creëren. Experimenteer en kies vooral kleuren die jou blij maken. Maak gebruik van kleurtesters zoals de Wijzonol Semppel proefpotjes. Jouw interieur moet een weerspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid en stijl. Maar bovenal moet je je lekker voelen in je eigen huis.

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd en geholpen bij het maken van kleurkeuzes voor jouw interieur. Of je nu kiest voor klassiek, traditioneel, modern, iets daar tussenin of gewoon je eigen persoonlijke stijl. Onthoud dat elke ruimte uniek is en geen enkele combinatie raar of gek is zolang jij je er prettig bij voelt.