Verhuizen met het gezin: hoe pak je het aan?

Verhuizen is altijd spannend. Je verlaat je vertrouwde stekje voor een compleet ander huis, met andere buren en afhankelijk van de afstand kom je ook nog eens in een nieuwe wijk, dorp, stad of zelfs provincie terecht waar je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Dat doe je niet alleen, maar samen met je gezin. Je partner, je kind, de hond; allemaal moeten jullie je aanpassen aan een nieuwe omgeving. Het is dan ook van belang dat dit verhuisproces zorgvuldig en zorgeloos verloopt, zodat niemand energie verspilt aan bijzaken. Het is al uitdagend genoeg. Om je te helpen bij het verhuizen met het gezin, beschrijven we in dit artikel enkele tips.

Informeer de kinderen

Afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren) betrek je deze bij voorkeur al vroeg in de verhuisplannen. Waarom gaan we verhuizen, waar gaan we naartoe, wat vindt je kind belangrijk en hoe kan deze helpen wanneer de verhuizing uiteindelijk plaatsvindt. Bij jongere kinderen werkt dit weer net iets anders. Mogelijk begrijpen ze niet precies wat het betekent om te verhuizen. Voor hun begint de spanning vooral na de verhuizing. Daarom is het juist belangrijk om het kind goed voor te bereiden op wat komen gaat. Ga bij het nieuwe huis kijken als dat mogelijk is. Vind de leuke dingen in de verhuizing en zorg ervoor dat je kind zich al thuis voelt voordat je bent verhuisd.

Hoe ziet de verhuisdag eruit?

Hoe sneller, hoe beter. Dat is vaak het motto bij verhuizen. En in de meeste gevallen is het ook goed te doen om de gehele inboedel in één dag te verhuizen. Of dit een succes wordt, hangt vooral af van je voorbereiding. Is alles al ingepakt, staat het klaar op een logische plek om snel in te kunnen laden en is het nieuwe huis ook al klaar om alle nieuwe spullen te ontvangen?
Vele handen maken licht werk. Kan je de hulp van familie en vrienden inschakelen? Dat kan de zaak flink doen versnellen. Ga je liever voor een professionele aanpak? Kies dan voor de service van een verhuisbedrijf, zoals Bravo Verhuizingen. Het voordeel van een verhuisbedrijf is dat deze veel ervaring heeft met het organiseren van een verhuisdag. De juiste middelen zijn aanwezig, zoals een busje of vrachtwagen, een steekwagen of een ladderlift. Als je al deze dingen zelf moet huren, schiet dat qua kosten ook weinig op.

In- en uitschrijven en aanpassen gegevens

Wanneer je gaat verhuizen breekt er een tijd van in- en uitschrijvingen aan. De gemeente, de sportvereniging, de school; je ontkomt er niet aan als je naar een andere gemeente verhuist. Blijf je in dezelfde buurt wonen, dan blijft dit je gelukkig bespaard. Wat je sowieso niet kunt ontlopen, is het aanpassen van je gegevens bij alle bovenstaande instanties en alle bedrijven en diensten waar jij een abonnement hebt. Tegenwoordig verloopt steeds meer communicatie via digitale kanalen, maar toch zijn er altijd meer instanties die je op de hoogte moet brengen van jouw adreswijziging dan je vooraf denkt. Houd dit dan ook bij in een (digitaal) overzicht, zodat je niets en niemand vergeet.