Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Verhuizen of aanpassen?

Het is een keuze waar iedereen ooit voor kan komen te staan, op welke leeftijd dan ook. Gaan we de bestaande woning aanpassen, nu hij niet meer voldoet aan de wensen of eisen, of simpelweg niet goed meer begaanbaar is door fysiek ongemak, of wordt het toch een verhuizing? Goed om te weten is dat de kosten voor aanpassen vaak (deels) kunnen worden vergoed, of door een beetje rond te kijken behoorlijk mee kunnen vallen.

Je woning moet je passen

Het is prettig als je woning precies bij je past. Als je er precies in kunt doen wat je wilt, er precies genoeg ruimte in hebt en je er gemakkelijk doorheen kunt bewegen. De realiteit is echter dat het lastig is om een woning te vinden die heel je leven perfect bij je zal passen. Je leven verandert, je gezinssamenstelling verandert, je gezondheid verandert en jij verandert. Er zijn maar heel weinig mensen die hun leven lang in dezelfde woning blijven, al is het natuurlijk niet zo dat je bij iedere verandering in je situatie maar op zoek moet naar een ander huis.

Sommige veranderingen kun je prima binnen de bestaande woning opvangen. Een woning die je ooit had gekocht met het oog op gezinsuitbreiding, met genoeg kamers voor de kinderen, kan ook als zij het huis uit zijn nog prima aan de wensen voldoen. Meer dan genoeg mensen genieten van de extra ruimte die zij hebben. Er wordt een kamer omgetoverd tot hobbykamer, zodat hier eindelijk de ruimte voor is, en natuurlijk wordt er ook een logeerkamer gemaakt. Zo kunnen de eventuele kleinkinderen of vrienden en familie die op bezoek komen altijd blijven slapen. Een goed voorbeeld van een woning die in de loop der jaren op steeds een andere manier gebruikt wordt, passend bij de levensfase van de bewoners.

Als het niet meer gaat

Natuurlijk kan er ook een punt komen waarop het simpelweg niet meer lukt om op een prettige manier in de woning te blijven. Als fysiek ongemak ervoor zorgt dat het steeds lastiger wordt om dat grote huis schoon te houden, kan de gedachte aan een verhuizing al snel spelen. Dat kan een prima keuze zijn, maar is geen must. Soms, zeker wanneer een bewoner eigenlijk het liefst in de woning wil blijven, kan een hulp in de huishouding ook een prima oplossing zijn.

Ook wanneer een bewoner slechter ter been raakt, kan een verhuizing goed zijn, zeker als het huis groot is en een trap heeft. Ook hier is echter altijd een andere mogelijkheid, zoals het plaatsen van een traplift. Hiermee vormen trappen opeens geen obstakels meer, en kunnen bewoners als zij dat willen gewoon in hun woning blijven. Het is mogelijk om zelf een traplift te kopen en laten installeren, maar een aanvraag bij de gemeente voor traplift vergoeding is ook een optie. Ook de kosten hoeven dus geen belemmering te vormen om toch in de woning te blijven.