Verleng de levensduur van je zonnescherm met een buismotor

Een zonnescherm is de laatste jaren van een luxe item meer een onmisbaar gereedschap geworden om iedere nieuwe hittegolf te trotseren. Als je niet uitgeput raakt door het steeds opnieuw neerlaten en optrekken van het scherm… Naast de inspanning om een zonnescherm te bedienen, kan handmatig openen en sluiten de levensduur van het scherm aanzienlijk verkorten. Dit kun je oplossen door een zonnescherm met buismotor te plaatsen. Wat een dergelijke motor betekent voor de levensduur én wat nog meer voordelen zijn van elektrische zonwering lees je op deze pagina.

Het probleem

Een zonnescherm kan groot en zwaar zijn. Het rolmechanisme heeft een aantal onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Dat is vanzelfsprekend, onder normaal gebruik kun je jarenlang gebruik maken van het scherm. Maar wat is ‘normaal’? Niet te langzaam maar ook niet te snel, in een vloeiende beweging, en let op dat er niets dubbelklapt. Je probeert dagelijks zo netjes mogelijk het zonnescherm te gebruiken, terwijl andere gezinsleden en gasten er absoluut niet aan mogen komen! Vreemd eigenlijk dat zo’n essentieel product zo kwetsbaar is…

De oplossing

Een zonnescherm mag dan eenvoudig zijn in concept, er gaat heel wat hogere wiskunde achter schuil. Met name de zwaartekracht speelt een belangrijke rol. Het gewicht dat op een scherm en het systeem wordt uitgeoefend kan groot zijn, het mechanisme heeft het zwaar te verduren bij onjuist gebruik. En mensen zijn nou eenmaal geen robots, wij bewegen niet 100% voorspelbaar. Een buismotor is wel voorspelbaar, en zorgt dat het zonnescherm op precies de juiste snelheid, en met de meest optimale trekkracht in beweging wordt gesteld. Dit betekent minder slijtage van het scherm en daarmee een langere levensduur.

Hoe werkt elektrische zonwering?

Laten we de PoweredBlinds van Somfy als uitgangspunt nemen. Deze Franse fabrikant van buismotoren, en andere elektronica om de woning te automatiseren, maakt al jarenlang oplossingen voor dit probleem. Er zijn grote zonneschermen en kleine zonneschermen, gemaakt van lichte materialen tot een stuk zwaarder. Daarom zijn er ook meer buismotoren leverbaar, ieder met een maximale breedte en belasting. Daar moet je dus in eerste instantie op letten. Wanneer de motor niet krachtig genoeg is, kan het mechanisme niet in werking worden gesteld.

In principe blijft de werking van het zonnescherm gelijk, alleen de manuele kracht die nodig is om het scherm in beweging te brengen wordt geautomatiseerd. Daar is energie voor nodig, en dit betekent een stroomvoorziening. Hoewel er buismotoren bestaan die werken op batterijen of een oplaadbare accu, zul je voor raamdecoratie doorgaans netspanning nodig hebben. Anders moet je na enkele dagen weer de accu opladen, wat minder praktisch is. Uiteraard zijn producten zoals die van Somfy gemaakt om weer en wind te trotseren, er is onderscheid te maken tussen binnen en buiten. Informeer bij de Somfy dealer naar de mogelijkheden, zo kies je een passende oplossing voor jouw probleem.

Bediening en automatisering

Standaard bedien je dit soort buismotoren met een knop die via een draad aan het zonnescherm wordt bevestigd. Tegenwoordig zijn er ook draadloze oplossingen mogelijk wat gaten boren beperkt, en de plaatsing een stuk veelzijdiger maakt. Somfy heeft hiervoor een eigen RTS technologie ontwikkeld, voor vaste schakelaars maken ze gebruik van WT motoren. Dan is er nog in-homecontrol, dit is een ‘slimme’ verbinding tussen het zonnescherm en de bediening. Naast zenden en ontvangen wordt er een tweeweg-communicatie tot stand gebracht. Zo kun je controleren of het scherm open staat, of juist gesloten is. Dat is handig wanneer je vanuit de slaapkamer de zonwering in de huiskamer wilt bedienen, of wanneer je op vakantie bent en de status van het scherm thuis wilt controleren.

Smart Home toepassingen

Als we het over elektrisch bedienen hebben, dan hebben we het ook over bediening op afstand. En als we spreken over draadloos, dan ligt de koppeling met andere draadloze apparaten ook voor hand. Dus een smartphone of een tablet. Dit is een relatief nieuwe ontwikkeling die de keuze voor elektrische raamdecoratie een stuk eenvoudiger zal maken. Het levert namelijk compleet nieuwe mogelijkheden op. In de eerste plaats kun je de bediening van de motor koppelen aan je centrale huisautomatisering systeem. Zo kun je alle slimme apparaten in huis centraal bedienen. Je kunt deze toepassingen ook laten samenwerken. Zo kun je de verlichting inschakelen wanneer de zonwering naar beneden gaat. Dan tast je nooit meer in de duisternis. Het is ook mogelijk om buiten de woning het zonnescherm op te halen wanneer het begint te waaien. Dit kan overigens ook weer geautomatiseerd worden door een windmeter aan de buismotor te koppelen. Bij een stevige wind zal het zonnescherm automatisch inklappen om schade te voorkomen. Andersom is ook een optie; laat het scherm automatisch openen wanneer er zonlicht op een lichtsensor valt. Dan heb je geen omkijken meer naar de zonwering.

Verleng de levensduur van je zonnescherm met een buismotor, en verhoog het wooncomfort met automatisering van de zonwering.