Vier huizen die gemaakt zijn met behulp van een 3D printer

Tegenwoordig zijn er diverse manieren om een woning te bouwen. Zo zou aluminium spuitgieten hier zelfs mogelijk bij kunnen helpen, al is dit naar alle waarschijnlijkheid nog niet eerder gedaan. Wat wel al gedaan is, is het bouwen van een huis met behulp van een 3D printer die SLS als technologie heeft. Hieronder vind je daar vijf voorbeelden van. 

China

Al in 2013 werden er in China tien huizen die gemaakt zijn met een 3D printer opgeleverd. Dit werd gedaan door een bouwbedrijf genaamd Winsun, wat afkomstig is uit het Aziatische land. Winsun ontwikkelde eerst een eigen 3D printer. Het maakte bij het produceren van de woningen gebruik van een inkt dat gemaakt is van zand, cement, vezel en een additief. De muren werden geprint in een fabriek, waarna ze op locatie in elkaar werden gezet. Niet alleen in China in Winsun actief. Het opende namelijk in mei 2016 een 3D geprint kantoor in Dubai.

Frankrijk

Alhoewel het in Frankrijk wat langer duurde dan in China als het gaat om het eerste huis dat gemaakt is met een 3D printer, is het ook in dit Europese land inmiddels gelukt. Sinds april 2018 staat er namelijk een 3D geprinte woning klaar voor de huurders in Nantes, een prachtige Franse stad. Dit pand is gebouwd door de Universiteit van Nantes. Deze school wilde met de bouw van het huis laten zien dat het bouwen van woningen niet alleen goedkoper kan, maar het kan ook een stuk groener.

Nederland

Ja ja, ook in Nederland staan al 3D geprinte huizen. Dit is het geval in Amsterdam bij de Urban Carbin, wat een 3D geprinte microwoning is van DUS Architects. Het is geproduceerd van volledig recyclebaar biomateriaal met een zwarte kleur. Bovendien experimenteert het met diverse geveltypes, slimme isolatie, vormen en materiaalreductie. In het huisje past een slaapbank, de rest doe je allemaal buiten. Hier staat bijvoorbeeld een 3D geprinte badkuip.

El Salvador

Een bedrijf ICON onthulde vorig jaar zijn eerste 3D geprinte woning. Dit is volgens ICON de oplossing voor de miljoenen mensen die wereldwijd dakloos leven. Hun eerste stap is gezet in El Salvador. Het is de bedoeling dat hier binnenkort honderd huizen gemaakt worden met een 3D printer. De woning is 60 vierkante meter groot. Het heeft een huiskamer, een slaapkamer en een veranda. Het printen van het huis duurt tussen de 12 en 24 uur, wat dus erg snel is. Bovendien is het materiaal goedkoop, waardoor de woning maar 4000 dollar kost.