Vier tips voor het plaatsen van keramisch parket

Als je vloer toe is aan vervanging dan zul je zien dat je veel opties hebt. Zo kun je natuurlijk kiezen voor een houten vloer, maar is het ook mogelijk om laminaat te leggen. Bovendien kun je de keuze maken om vloertegels aan te schaffen en deze te plaatsen op de ondervloer. Lijkt zowel een houten vloer als vloertegels je wat? Dan is uiteraard keramisch parket een uitstekende optie. Dit zijn vloertegels met het uiterlijk van hout en vaak ook een voelbare houtstructuur. Zo´n parket is goed te combineren met alle soorten wandtegels. Het is dan ook zeker een goede optie voor je vloer. Je kunt ervoor kiezen om het keramisch parket zelf te leggen, wat je kunt doen met behulp van de onderstaande tips.

Een legplan maken

Voordat je begint met het plaatsen van keramisch parket is het verstandig om een legplan te maken. Om dit te kunnen doen moet je het vloeroppervlak meten. Bereken vervolgens hoeveel vloertegels hierin passen. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de breedte van de voegen tussen de vloertegels zelf en tussen de tegels en de muren.

Je kunt op papier een schets maken, wat wel op schaal gedaan moet worden. Bepaal dan hoe je de tegels wilt leggen, maar ook hoe je het keramisch parket het best kunt verdelen over de ruimte. Omdat je vrijwel nooit precies uitkomt, zul je sommige tegels moeten snijden zodat je passtukken creëert. Afhankelijk van je legpatroon kan het wenselijk zijn om deze passtukken aan beide kanten of aan alle vier de zijden van de vloer gelijk te houden, zodat er een perfecte symmetrie ontstaat. Uiteraard kan je legpatroon juist mooier zijn wanneer er geen symmetrie is. Houd hier rekening mee in je legplan.

Bestel voldoende tegels

Nadat je het legplan hebt gemaakt, kun je het keramisch parket bestellen. Let op dat je wel voldoende tegels bestelt. Hier kun je voor zorgen door te berekenen hoeveel vierkante meter je nodig hebt, wat je doet door de lengte met de breedte van de ruimte te vermenigvuldigen. Vervolgens moet je dit vermeerderen met minimaal 5 procent voor snij/ en breukverlies. Weet je van tevoren al dat je bovengemiddeld snijverlies zult hebben, bijvoorbeeld omdat je zowel in de lengte als in de breedte nooit met een volle tegel kunt eindigen, bestel dan minimaal 10% snijverlies. Door het meerekenen van snijverlies zorg je ervoor dat je genoeg vloertegels bestelt om je keramisch parket probleemloos te leggen. Daarnaast zijn een paar reserve tegels altijd handig voor wanneer je bijvoorbeeld één of meerdere tegels moet vervangen vanwege lekkage, breuk of beschadiging. Daarom nogmaals: bestel net iets meer keramisch parket dan je volgens berekening nodig hebt.

Spandraden als leidraad

Voordat je gaat tegelen is het zeker van belang om draden te spannen als leidraad. Zo weet je precies waar je de vloertegels moet plaatsen. Om dit te kunnen doen moet je stalen spijkers slaan in de vloer. Hieraan moet je vervolgens twee draden bevestigen. Het kruispunt van de twee draden dient altijd haaks te zijn. Dit bevindt zich bovendien recht tegenover de deur. De afstand van deze draden zal tot de muur even groot zijn als de breedte van het passtuk, waarbij je dus ook de voeg moet meerekenen. Staan de muren niet haaks op elkaar? Je moet er dan voor zorgen dat de spandraden juist haaks op de deur staan. De zichtlijn van de tegelvloer zal dan voor je gevoel alsnog mooi recht lopen.

Tegel levelling systeem

Je wilt keramisch parket natuurlijk wel vlak neerleggen, wat je kunt doen met een tegel levelling systeem. De vloer zal hierdoor zonder twijfel strak en vlak komen te leggen. Dit systeem bestaat uit een plastic strip, een tang en een cupje. De dikte van de strip zal de voegbreedte bepalen, hiervan zijn dan ook diverse diktes verkrijgbaar. De strip heeft aan de onderzijde bovendien een T-vorm. Dit kan op de vier hoeken tussen en onder de tegels in de tegellijm worden gedrukt. Op de strip zal vervolgens een cupje geplaatst worden, dit wordt gefixeerd met een speciale tang die je bij het tegel levelling systeem krijgt. Hierdoor zal de tegel op dezelfde hoogte komen te liggen als de naastliggende tegel.