Vier veelgestelde vragen over de mobiele airco

Het is normaal dat je een paar vragen hebt als je een mobiele airco wilt kopen. Online kun je gelukkig veel informatie vinden. Deze sites kun je dan ook gebruiken om al je te vragen te beantwoorden. Daarnaast is het ook nog mogelijk om contact op te nemen met een expert op het gebied van een airco mobiel. Maar, wellicht hoef je dat niet eens te doen nadat je het onderstaande artikel grondig door hebt genomen. Hierin worden namelijk al vier veelgestelde vragen beantwoord over de draagbare AC!

Hoe luidruchtig is een mobiele airco?

Vanwege de verschillen in persoonlijke voorkeur kan dit een moeilijke vraag zijn om te beantwoorden. Omdat draagbare airconditioners zowel een compressor als een ventilator bevatten, klinken ze vergelijkbaar met een raam-airconditioner, die de meesten van ons wel eens hebben gehoord. Dat gezegd hebbende, aandacht besteden aan een decibelwaarde voor draagbare airconditioners, oftewel het dB niveau, die zich op elke productbeschrijvingspagina bevindt, is zeker een aanrader. De meeste units vallen ergens tussen 48 dB (wat hetzelfde geluidsniveau is als vallende regen) en 60 dB (wat hetzelfde geluidsniveau is als een normaal gesprek). Daarnaast kun je ook voor een extreem stille mobiele airco slaapkamer kiezen.

Moeten mobiele airco’s ontluchten?

Het korte antwoord is ja. Net als elk ander airconditioningsysteem, moeten alle draagbare airconditioners op de een of andere manier worden geventileerd. Mobiele airconditioners trekken warme lucht aan, koelen deze af en verdrijven de gekoelde lucht uit de voorkant van het apparaat en de resterende warme lucht en het vocht uit de achterkant van het apparaat. Het is deze warme lucht en het vocht dat moet worden afgevoerd uit de ruimte die je momenteel koelt. De gemakkelijkste en meest populaire manier om je draagbare AC-unit te ventileren, is via een raam in de buurt. Dit doe je met een mobiele airco met slang.

Wat gebeurt er met het vocht dat gehaald wordt uit de lucht?

Omdat mobiele airconditioners zowel vocht als warmte uit de lucht halen, maken veel mensen zich zorgen over waar het water naartoe gaat. Veel units hebben zelfverdampende technologie. Deze innovatieve technologie verwerkt en verdampt intern het verzamelde vocht en voert het vervolgens uit via de achterkant van het apparaat. In klimaten die extra vochtig zijn, kan zich wat water ophopen in een reservoir in de unit. In dit geval kun je het reservoir handmatig legen wanneer het vol is of gebruik maken van de geïntegreerde zwaartekrachtafvoer. Dat gezegd hebbende, vanwege recente ontwikkelingen in de technologie van mobiele airconditioners, wordt de noodzaak om af te tappen steeds zeldzamer.

Zijn mobiele airconditioners energiezuinig?

Een goede vuistregel is om te kijken naar de Energy Efficiency Rating (EER) van de airconditioner die je koopt. Hoe hoger de EER, hoe energiezuiniger de mobiele airco. Door specifieke gebieden te koelen, geeft je draagbare airconditioner je bovendien de vrijheid om je centrale airconditioningsysteem minder of helemaal niet te gebruiken, wat je energiekosten aanzienlijk zal verlagen. Zo is je mobiele airco dus wel degelijk energiezuinig aan het worden.