Vijf handige gadgets om energie mee te besparen

Besparen op je energierekening kun je onder meer doen door over te stappen naar een andere energie leverancier die een goedkoper contract aanbiedt. Energie vergelijken zul je hoe dan ook moeten doen om hier achter te komen. Daarnaast kun je ook energie besparen door gebruik te maken van een aantal gadgets. Hiermee zul je bovendien direct ook je steentje bijdragen aan het redden van het klimaat. In dit artikel worden vijf gadgets geïntroduceerd die energiebesparend werken. Met behulp hiervan zul je dus moeiteloos je energieverbruik terug kunnen dringen, goed voor je portemonnee en het milieu. 

Solar bluetooth speaker

Spotify of Apple Music maakt mogelijk bij jou overuren. Een solar bluetooth speaker is dan zeker een energiebesparende gadget die jij in huis zou moeten hebben. Met dit handige apparaat kun je namelijk je favoriete nummers afspelen op zonne-energie, wat natuurlijk hartstikke duurzaam is. Het is bijvoorbeeld ideaal voor in je woonkamer, maar ook tijdens een feestje in de tuin of tijdens een dagje op het strand kun je de solar bluetooth speaker zeker gebruiken. Bovendien zijn er exemplaren hiervan die je ook direct kunt gebruiken als powerbank. Ze hebben dan een USB uitgang.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat zal je inzicht geven in je energieverbruik. Je moet het koppelen aan je slimme meter waarna je op je telefoon direct kunt zien hoeveel stroom en gas je verbruikt. Hierdoor kun je bewuste keuzes maken en is het al snel mogelijk om ongeveer 10 tot 20 procent te besparen op stroom en gas. Er zijn overigens diverse soorten slimme thermostaten. Zo kun je kiezen voor een zelfprogrammerend exemplaar. Dit kijkt hoe je leeft en weet wanneer je wel en niet thuis bent. Hierdoor zal de slimme thermostaat automatisch je verwarming hierop aanpassen. Andere exemplaren werken juist met bewegingssensoren om dit te doen.

Standby killer

Een gemiddeld huishouden is per jaar maar liefst 100 euro kwijt aan het zogeheten sluipverbruik. Wat dit is? Sluipverbruik is het stroomverbruik van apparaten die standby staan maar waarvan de stekker nog wel in het stopcontact zit. In de meeste gevallen is het veel werk om deze apparaten volledig uit te zetten omdat je constant de stekker eruit moet halen. Met behulp van een standby killer zul je het sluipverbruik terugdringen. Ze kosten helemaal niet zoveel en zullen automatisch bijvoorbeeld je televisie en computer automatisch uitschakelen als het apparaat een aantal minuten standby heeft gestaan.

Energiebesparende douchekop

Als je lekker lang wilt douchen zonder een schuldgevoel te krijgen dan is het slim om een energiebesparende douchekop te kopen. Nee, dit zal er niet voor zorgen dat het een miezerig straaltje wordt waardoor je niet eens de shampoo uit je haren kunt spoelen. Er is namelijk sprake van een nieuwe generatie waterbesparende douches. Deze producten werken met slimme technieken, waarbij je onder meer kunt denken aan het toevoegen van lucht aan de waterdruppels. Hierdoor zal je douchebeurt net zo comfortabel voelen als eerder, terwijl je wel minder warm water en tot wel 30 procent minder energie zult verbruiken.

Smartplugs

Tegenwoordig heeft zo goed als iedereen een smartphone. Een smartplug is dan ook zeker handig. Dit is eigenlijk een slimme stekker die je kunt bedienen vanaf je mobiele telefoon. Dit is hartstikke handig, want zo kun je dus op afstand de apparaten in huis in- en uitschakelen. Ook kun je zelfs schema’s maken. Hierdoor zullen de apparaten in je woning automatisch aan- en uit gaan. Een slimme stekker zal maar een paar tientjes kosten en zal zich zonder twijfel terug verdienen. Dit is met name het geval bij de apparaten die veel energie verbruiken, zoals bijvoorbeeld de airconditioner.