Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vijf manieren om luchtvervuiling binnenshuis tegen te gaan 

Onderzoek toont aan dat de luchtvervuiling binnenshuis, vaak veroorzaakt door huisstofmijt en schimmels, tot 10 keer groter kan zijn dan de luchtvervuiling buitenshuis. Ook je eigen adem kan hierbij van invloed zijn door de CO2. Installeer om dit te monitoren een CO2 meter in je huis, wat goed is voor je eigen veiligheid en gezondheid. Daarnaast is het ook van belang om luchtvervuiling binnenshuis verder tegen te gaan. Hiervoor kun je een luchtreiniger inzetten, maar ook de onderstaande manieren kunnen hierbij helpen. 

Vermijd de buitenlucht in de ochtend

Niet alleen hebben veel mensen met allergieën ’s ochtends meer last van niezen en jeuk, maar veel bomen laten hun stuifmeel bij het eerste licht vrij in de lucht. Veel stuifmeel heeft ook de neiging om in de ochtenduren het dikst te vliegen wanneer het aan je kleding blijft plakken en naar binnen wordt gedragen. Als je wilt sporten, doe dat dan later op de dag zodat je de buitenlucht in de ochtend kunt vermijden.

Draag een mondkapje

Mondkapjes worden al jarenlang gebruikt in Aziatische landen, maar sinds de coronapandemie vind je ze ook overal in Nederland. Desondanks kunnen ze tegen meer dan alleen het coronavirus bescherming bieden. Zo kun je ze bijvoorbeeld in huis dragen om de luchtvervuiling te verminderen, al kan dit ook helpen op je werkplek. Als je wordt blootgesteld aan chemicaliën of deeltjes voor je beroep of werk, zorg er dan voor dat de werkplek goed geventileerd is en dat de luchtkwaliteit zo gezond mogelijk blijft. Een mondkapje kan eventuele klachten nog verder voorkomen.

Geef kamerplanten spaarzaam water

Overwatering van kamerplanten kan bijdragen aan de groei van schimmel en elk waterdruppeltje dat op de vloer lekt, nodigt ook uit tot schimmelgroei. Leg kiezelstenen op de modder om te voorkomen dat schimmelsporen in de lucht, muren en vloer komen en deze vervuilen. Is het al te laat en heb je last van schimmel in je woning? Wellicht kun je dit probleem zelf oplossen, maar vaak moet het gedaan worden door een specialist. Laat dit zo snel mogelijk doen!

Brand niet te veel hout

Een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling binnenshuis zijn houtkachels. Oude of slecht geïnstalleerde houtkachels vormen een hoger risico op rookontwikkeling en een toename van luchtvervuiling. Experts stellen voor om ze voorzichtig te gebruiken en een goede blazer te gebruiken om de frisse lucht te laten circuleren. Vaak wordt het desondanks aangeraden om de houtkachels in huis helemaal niet meer te gebruiken.

Laat schoenen bij de deur staan

Modder is niet het enige dat je huis binnenkomt als je je schoenen aanhoudt in je woning. Door je schoenen bij de deur te parkeren, blijven je vloeren schoon en wordt de luchtvervuiling binnenshuis verminderd. Met name pesticiden die van buiten worden binnengedrongen worden tegengehouden als je je schoenen uitdoet als je je huis binnenstapt. Deze pesticiden worden vaak gebruikt op gazons, maar kunnen in je woning dus zorgen voor luchtvervuiling. Laat daarom je schoenen bij de deur staan en loop op sokken in huis!