Vijf misverstanden over airco’s

Iedereen weet wel dat airco’s bedoeld zijn om te koelen. Vooral nu het in de zomers soms wekenlang erg warm kan zijn schaffen steeds meer mensen een airco aan. Doordat vanwege corona de noodzaak om thuis te werken is gestegen, is de vraag naar airco’s extra groot geworden. Toch zijn er ook veel particulieren die huiverig zijn om een airco aan te schaffen. Die weerstand is vaak gebaseerd op onjuiste informatie en ongegronde vooroordelen. In deze blog worden enkele van die ideeën over airco’s besproken. Hopelijk leidt dat ertoe dat de weerstand tegen een airco onder gebouweigenaren verder afneemt.

Van airco’s word je verkouden

Als je bij warm weer een gebouw binnengaat waar de airco heel hard staat te koelen kun je gemakkelijk kou vatten. Het is inderdaad zo dat je van een koude luchtstroom ziek kunt worden, maar dat ligt niet aan de airco. De oorzaak is dat de eigenaar van het gebouw de airco te hard laat draaien en dat de luchtstroom van de airco de verkeerde kant op blaast. Dit is gemakkelijk op te lossen door de instellingen van de airco aan te passen en het temperatuurverschil met buiten onder de vijf graden te houden.

Airco’s veroorzaken legionella

Legionella is een bacterie die ontstaat als vochtige warme lucht een ruimte in wordt geblazen. Bij een airco heb je daar geen last van, want die blaast geen vocht de ruimte in. Het vocht dat in een airco ontstaat is water dat condenseert tegen de koelelementen aan. Vanaf die plek wordt het meteen afgevoerd naar buiten. Bij mobiele airco’s wordt het water opgevangen in een reservoir. De temperatuur van dat water blijft ruim beneden de 30 graden, de temperatuur waarbij legionella kan ontstaan. Het is dus onzin om te denken dat airco’s legionella veroorzaken.

Een airco verbruikt veel stroom

Het is beslist waar dat airco’s stroom verbruiken. In de afgelopen decennia zijn de apparaten echter technisch enorm doorontwikkeld. Daardoor is het stroomverbruik sterk gedaald. Je moet dus niet vreemd opkijken als je nieuwe airco’s aantreft met het energielabel A+++. Dat het hoge stroomverbruik van airco’s een fabeltje is, blijkt ook uit het feit dat de overheid subsidie verstrekt als bedrijven ertoe overgaan een energiezuinige airco aan laten leggen. Het resterende stroomverbruik van airco’s is te compenseren met zonnepanelen. Laat altijd  door een professional  de airco installeren.

Airco’s maken lawaai

De werking van een airco is gebaseerd op het mengen van de warme lucht in een ruimte met koude lucht. Als een airco erg hard moet koelen zal de ventilator harder gaan draaien, en dat kan geluid veroorzaken. Vooral mobiele airco’s kunnen aardig wat lawaai veroorzaken. Maar moderne split unit airco’s zijn vrijwel geruisloos. Je hoort ze alleen als ze veel moeten koelen, maar dat wordt niet als hinderlijk ervaren. Wie snel geïrriteerd is door geluiden van apparaten kan het beste kiezen voor een airco met de classificatie ‘fluisterstil’. Het is ook aan te raden om een adviseur te raadplegen.

Een airco is alleen nuttig in de zomer

Veel consumenten en kleine bedrijven gaan pas over op de aanschaf van een airco als de mussen in de zomer door de hitte van het dak vallen. Daaruit blijkt dat het idee dat een airco alleen geschikt is om te koelen nog steeds heel hardnekkig is. Moderne airco’s zijn echter niet alleen in staat om te koelen, maar kunnen ook verwarmen. De capaciteit is voldoende om de meeste gebouwen van het vroege voorjaar tot het late najaar op een aangename temperatuur te houden, of er nu moet worden verwarmd of gekoeld. Door die dubbele functie is het economisch de moeite waard om de aanschaf van een airco te overwegen.