Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vind het juiste schakelmateriaal voor je woning

Schakelmateriaal is een algemene term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een reeks schakelaars, stroomonderbrekers, zekeringen, enz. die in een elektrisch systeem worden gebruikt om de stroomkring te controleren, te regelen en aan en uit te schakelen. Door de schakeling te controleren, beschermt en isoleert het schakelmateriaal de elektrische apparatuur van de stroomvoorziening, waardoor test-, onderhouds- en storingsopruimingswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Bijgevolg is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt bij het aanschaffen van schakelmateriaal. Er bestaan verschillende types schakelmateriaal met verschillende werkingen, maar geen paniek wij helpen je bij het maken van de juiste keuze!

Hoe werkt schakelmateriaal?

De automatische veiligheidsschakelaars omvatten voornamelijk de stroomonderbreker en het relais. Het relais komt in actie als er een storing optreedt en sluit meestal het uitschakelcircuit, dat de defecte leiding automatisch uitschakelt. Hierdoor loopt alles zoals vereist en is er dus geen schade aan het apparaat en geen onderbreking.

Wat zijn de types schakelmateriaal?

Het schakelapparatuur wordt voornamelijk ingedeeld in twee typen, het type buitenshuis en het type binnenshuis. Voor spanningen boven 66 kV wordt de schakelapparatuur aan de uitgang gebruikt. Dit komt mede doordat het installeren van hoogspanning veel bouwwerkzaamheden vraagt, wat op zijn beurt het gevolg is van de grote afstand tussen de geleider en de isolatoren. Hierdoor kunnen de installatiekosten hoger liggen. Onder de 66 kV is het geen probleem om de bouwwerkzaamheden voor de schakelapparatuur tegen een redelijke prijs te leveren. De schakelapparatuur voor binnenshuis is van het type metaal en is compact. Door de compactheid wordt ook de veiligheidsafstand voor de bediening verminderd en daarmee de benodigde oppervlakte. 

Daarnaast wordt het geclassificeerd op basis van de spanningsniveaus in het toepassingscircuit. De drie klassen zijn: 

·       Hoogspanningsschakelaars,

·       middenspanningsschakelapparatuur en

·       laagspanningsschakelaars.

Hoogspanningsschakelaars

Het voedingssysteem controleert de spanning boven 36 kV, wat bekend staat als hoogspanning. Aangezien de spanning meestal hoog is, is de boogvorming die tijdens de overgang wordt gegenereerd ook hoog. Daarom wordt er extra zorg besteed aan de productie van hoogspanningsschakelapparatuur. Een hoogspanningsstroomonderbreker is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van dit type schakelapparatuur, daarom moet een hoogspanningsstroomonderbreker specifieke eigenschappen hebben voor betrouwbare en veilige operaties. 

Middenspanningsschakelaars

Schakelsystemen die lopen van 3 kV tot 36 kV worden gesorteerd als MV-schakelapparatuur of middenspanningsschakelapparatuur. De meeste van deze schakelapparatuur zijn van verschillende types. Ze zijn meestal van het type metaal ingesloten buitenshuis, van het type binnenshuis of buitenshuis zonder de metalen behuizing, enzovoort. Het onderbrekingskanaal van deze specifieke schakelapparatuur is een vacuüm, SF en olie. De primaire verantwoordelijkheid van het MV-schakelapparatuur is het onderbreken van zware stroom tijdens een defecte situatie, ongeacht welk type CB wordt gebruikt in het middenspanningsnet.

Laagspanningsschakelaars

In de meeste gevallen worden schakelapparatuur met een nominale spanning tot 1 KV meestal laagspanningsschakelapparatuur genoemd. Deze schakelaars bestaan uit laagspanningsschakelaars, aardlekschakelaars, HRC-zekeringen, offload elektrische isolatoren, vermogensautomaten en miniatuurschakelaars.

Welk schakelmateriaal moet je kopen?

Ben je op zoek naar het juiste schakelmateriaal voor je woning? Dan ben je aan het juiste adres. Het vinden van de passende schakelaar is niet altijd eenvoudig. Het is enorm belangrijk om het juiste schakelmateriaal te installeren voor jouw veiligheid. Bij het zoeken van schakelmateriaal moet je rekening houden met jouw wensen en de verschillende types schakelaars. Bekijk welk schakelmateriaal binnen jouw budget past, indien je niet over geen groot budget beschikt kan je steeds voordelig schakelmateriaal aanschaffen. Bekijk het uitgebreid aanbod van schakelmateriaal in de Gira winkel.