Visgraat PVC; alles dat je moet weten.

PVC laminaat is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Toch kent nog lang niet iedereen de voordelen van dit materiaal. Dat is jammer, want een vloer van visgraat PVC is prachtig en gaat ook nog eens heel lang mee. Dit zijn de dingen die je moet weten over deze vloer.

Handige eigenschappen PVC

PVC is de afkorting van polyvinylchloride. Dit type kunststof is niet alleen heel stevig, maar ook nog eens flexibel en makkelijk te bewerken. Hierdoor zijn er heel veel toepassingen mogelijk. Zo wordt PVC gebruikt in het dashboard van de auto, maar ook in allerlei speelgoed. Maar deze eigenschappen maken het ook een ideaal materiaal voor vloeren. Doordat het zo goed te bewerken is, zie je tegenwoordig bijvoorbeeld geen verschil meer tussen een vloer van PVC met een houten uitstraling en een vloer van echt hout. Ook een ‘stenen’ vloer kun je nu leggen met behulp van PVC. En omdat het materiaal flexibel is wordt het leggen ook nog eens een stuk makkelijker.

Duurzaam en onderhoudsvrij

Deze kenmerken zorgen ervoor dat een PVC vloer tot wel 20 jaar mee kan gaan. Die lange levensduur zorgt ervoor dat het als een duurzaam materiaal wordt gezien. En ligt de vloer er eenmaal in? Dan heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Schuren en lakken, zoals je af en toe bij een houten vloer moet doen, is bij visgraat PVC niet nodig. Overigens wil dat niet zeggen dat er geen ruimte is voor afwisseling. Je kunt PVC laminaat namelijk schilderen, waardoor je de vloer een heel andere uitstraling kan geven. Let er wel op dat je verft met een speciale 2-componenten vloerverf. Dergelijke vloerverf is gemaakt op basis van polyurethaan (PU), waardoor de verf goed bindt aan de vloer.

Zo leg je PVC in visgraat

  • Waar de term ‘visgraat’ vandaan komt is niet moeilijk te begrijpen als je een visgraatvloer ziet. De vloer bestaat uit korte plankjes, die steeds haaks en schuin op elkaar worden gelegd. Hierin is de vorm van de visgraat duidelijk terug te zien. Met de juiste instructies is het ook prima mogelijk om PVC laminaat in een visgraat patroon te leggen. De volgende aandachtspunten zijn daarbij van belang:
  • Gebruik korte planken. Kun je een leverancier vinden die de PVC plankjes voor visgraat PVC op maat levert? Dan is het de moeite waard om dat te laten doen. Zelf snijden kost namelijk veel tijd;
    Start niet direct na ontvangst van het materiaal met leggen, maar laat het laminaat even een paar dagen acclimatiseren. Haal hiervoor alle plankjes uit de verpakking, in de ruimte waarin je de vloer gaat leggen. Zo voorkom je dat de vloer nog uit gaat zetten wanneer je het PVC al hebt gelegd;
  • Zorg voor een goede ondervloer. Het is bij visgraat PVC van belang dat je een ondervloer hebt die vlak, stabiel en droog is. Ondervloeren die voor hout worden gebruikt, passen over het algemeen ook onder een vloer van PVC. Je kunt de PVC vloer trouwens zelfs over een houten vloer heen leggen, maar let er dan wel op dat die houten vloer niet te vochtig is.

Veel variatie mogelijk

Kiezen van het juiste materiaal voor jouw visgraat PVC vloer kan trouwens nog best lastig zijn. Er is namelijk een enorme keuze in materialen, maten en kleuren. Aan de andere kant maakt dat de zoektocht naar de voor jou ideale vloer extra leuk. Kijk rond en laat je inspireren, dan vind je vast de visgraat PVC vloer die écht bij jou past!