Vlekken verwijderen

vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen uit kleding? Natuurlijk wil niemand rondlopen in kleren met vlekken erin. Toch komt het regelmatig voor dat je ineens een vlek in je kleding hebt. Vaak kun je de vlek verwijderen met een beetje zeepsop en water, maar dit lukt helaas niet altijd! Voor een aantal hardnekkige vlekken heb je meer nodig dan alleen een sopje, zoals rode wijn of chocolade. Benieuwd hoe je deze uit je kleren kunt krijgen? Lees snel verder!

Rode wijn vlekken verwijderen

Je bent gezellige avond met vrienden en je drinkt een heerlijk rood wijntje aan het drinken, je kent het wel. Maar dan wordt het toch net iets te gezellig en mors je per ongeluk rode wijn over je kleding. Hoe kun je het beste rode wijn vlekken verwijderen? Dit heb je nodig:

  • Zout
  • Kokend water
  • Schone doek

Dep voorzichtig met een schone vochtige doek het wijn van je kledingstuk, het is belangrijk dat je dept en niet wrijft. Wanneer je wrijft, wordt het alleen maar erger. Strooi vervolgens veel zout over de vlek, zodat het zout de rode wijn kan absorberen. Wacht hiermee niet te lang, zodat de wijn niet opdroogt. Laat het zout ongeveer 6 minuten intrekken. Schenk vervolgens kokend water over de vlek met een afstand van ongeveer 20 cm hoogte. Deze afstand zorgt ervoor dat het water meer kracht heeft om de vlek weg te spoelen. Als laatste stop je het kledingstuk in de wasmachine met een beetje wasmiddel en kies een heet programma. Wasprogramma klaar? Een rode wijn vlek verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Chocolade vlekken verwijderen

Iedereen lust het wel op z’n tijd, zo’n heerlijke chocoladereep of een boterham met hagelslag. Maar het is niet gemakkelijk om een chocoladevlek te verwijderen uit je kleding. Hoe pak je dit aan? Je hebt nodig:

  • Melk

Bij het verwijderen van een chocolade vlek is het belangrijk om geen zeep te gebruiken. Door middel van zeep kan de vlek fixeren en daar maak je het alleen maar erger van! Melk is hiervoor een uitstekend alternatief. Daarnaast hebben de meeste mensen wel een pak melk in de koelkast staan, ideaal! Giet een beetje melk over de chocoladevlek en laat het een tijdje intrekken. Vervolgens uitspoelen met koud water en lichtjes wrijven over de vlek. Neem het kledingstuk daarna mee in een wasprogramma welke aangegeven staat in het wasvoorschrift. De chocolade vlek zal geheel verwijderd zijn!

  • Wasbenzine

Werkt bovenstaande tip niet? Probeer dan de chocolade vlek te verwijderen met wasbenzine. Behandel te vlek met een beetje wasbenzine en spoel het vervolgens uit. Stop het kledingstuk in de wasmachine en draai het voorgeschreven wasprogramma.

Deodorant vlekken verwijderen

Deodorant is perfect om zwetende oksels en de vieze zweetgeuren tegen te gaan. Deodorant kan echter wel vervelende vlekken achterlaten in kleding. Dit is vaak goed te zien bij witte kleding bij de oksels. Erg zonde, want dit witte kledingstuk doe je natuurlijk niet meer aan. Hoe verwijder je deze deodorant vlekken? Hiervoor heb je nodig:

  • Azijn

Azijn is het perfecte middel om de gele deodorant vlekken te verwijderen. Dep een beetje schoonmaakazijn op de vlek en was het kledingstuk op een normaal wasprogramma. Is de deodorant vlek te hardnekkig en zie je het nog steeds? Laat het kledingstuk dat een nachtje weken in lauwwarm water met een scheut schoonmaakazijn.

Ingetrokken vlekken verwijderen

Het is belangrijk om een vlek snel te behandelen voordat het intrekt. Wanneer een vlek ingetrokken is, is het een stuk moeilijker om deze te verwijderen. Toch is het wel mogelijk! Maar hoe? Wat heb je nodig: 

  • Haarlak 
  • Keukenpapier 

Je verwacht het misschien niet, maar met haarlak kun je ingetrokken vlekken verwijderen. Lek een stukje keukenpapier op de vlek en spuit daar vervolgens de haarlak op. Laat dit ongeveer een half uurtje intrekken en was het kledingstuk mee met een normaal wasprogramma. Is de ingetrokken vlek nog niet verwijderd? Herhaal het proces dan nogmaals totdat de ingetrokken vlek verwijderd is.  

Meer tips lezen over schoonmaken? Lees hier alles over een airfryer schoonmaken of tips voor je oven schoonmaken.