Vlinders

Als je verliefd wordt heb je vlinders in je buik, je denkt alleen maar aan die ene, die leuke en die wil je ‘hebben’. Je doet alles om hem of haar te ontmoeten en een goede indruk te maken. De perfecte openingszin blijft in je keel steken, maar dat is niet erg als het vlindergevoel wederzijds is. Dan heeft de klik zijn werk al gedaan.

De meeste kinderen denken aan later in termen van huisje-boompje-beestje. De perfecte partner en een leuk gezin. Het lijkt gewoon maar blijft toch altijd bijzonder.

Alleen al de manier waarop je elkaar ontmoet, vaak heb je een ideaalbeeld in je hoofd en val je op iemand die naar niet in het minst aan voldoet. En in plaats van die donkere krullenbol kom je thuis met een blonde man of vrouw, die alle vroegere ideaalbeelden doet vervagen.

Dat heet chemie en die is niet voor de gek te houden.

Als het moment komt waarop je serieus met elkaar verder wilt, je gaat plannen maken voor een gezamenlijke toekomst. Wordt het een huurhuis of wil je iets kopen, je eigen stekkie dat je naar eigen smaak en inzicht kan inrichten. Als je gezamenlijke verplichtingen aangaat, zoals bij het kopen van een woning, is het verstandig om afspraken met elkaar te maken èn vast te leggen. Vroeger was het heel gewoon om op dat moment te trouwen, maar er zijn ook andere – praktische – mogelijkheden om je samenzijn vorm te geven.

Misschien door het hoge aantal echtscheidingen dat mensen voorzichtiger zijn geworden om zich door een huwelijk aan elkaar te binden.

Zakelijke deal

Hoewel het huwelijk eigenlijk ook een overeenkomst is, kun je ook kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Met een geregistreerd partnerschap is bijna alles geregeld zoals bij een huwelijk, alleen het formele ja-woord is niet nodig. In een samenlevingscontract kun je díe voorwaarden opnemen die voor allebei van belang zijn. In de tijd waarin je druk bent met van alles om de relatie en het gezin draaiende te houden, is het een geruststellende gedachte dat alle zakelijke aspecten van de relatie goed zijn geregeld, ook voor later. En als het zakelijke goed zit, kan het feestje natuurlijk alsnog gevierd worden, zo uitgebreid en sprookjesachtig als je zelf wilt.

De kosten voor een samenlevingscontract liggen tussen de € 150 en € 750 euro, dit is afhankelijk af van de notaris en de uitgebreidheid van het contract. Je kunt ook zelf een contract opstellen en samen ondertekenen, dat is ook rechtsgeldig.

Voor de kosten voor geregistreerd partnerschap moet je op een hoger bedrag rekenen, dat ligt tussen de € 500 en € 1.700.

Wat als….

Als je een relatie begint zit je op de roze wolk. Maar het kan gebeuren dat er een moment komt waarop het verdrietige besluit komt om uit elkaar te gaan. Ook daar is rekening mee gehouden. Het samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden is mogelijk. Voor het ontbinden van het contract ben je tussen € 249 en € 549 kwijt. Maar je bent in elk geval financieel ontzorgd.