Vloertegels, Laminaatpanelen Of Vinylpanelen, wat moet je kiezen voor de vloer?

Welke vloer moet je kiezen?

We vergelijken de eigenschappen van verschillende materialen voor de vloer in de keuken met de woonkamer – vloertegels, vinylplanken en laminaatvloerpanelen. Welke van hen is het beste bestand tegen contact met vocht en zorgt tegelijkertijd voor de esthetiek van de afwerking? Welke zijn het meest slijtvast? Zie de lijst met materialen voor de vloer in de open keuken naar de woonkamer.

Tegels op de vloer in de keuken en woonkamer

Interieurarchitecten raden aan om de vloer in de woonkamer en de keuken met hetzelfde materiaal te bedekken – een uniform oppervlak zorgt voor esthetische consistentie en vergroot de ruimte optisch. Het probleem van het combineren van verschillende materialen is dan ook meteen geëlimineerd. Vloertegels kunnen over de gehele oppervlakte van de woonkeuken worden gebruikt.

Maar wat zijn hun voordelen?

• Het materiaal op de keukenvloer moet bestand zijn tegen vocht en veelvuldig wassen, dus vloertegels werken heel goed in deze rol.
• Vloertegels zijn er in vele dessins, bijvoorbeeld uitstraling, structuur en formaat. Ze kunnen ook in hoogglans worden afgewerkt, bijvoorbeeld elegante steentegels van groot formaat.
• Prijzen van goedkope vloertegels beginnen vanaf een 30 eurocent per meter.
• Tegels zijn klassiek en tijdloos, en hoewel patronen veranderen zijn ze nog steeds het meest populaire materiaal voor keukenvloeren.

Wat zijn de nadelen van tegels voor de vloer in de woonkamer?

Helaas voelen ze wel koud aan. Dit kan worden voorkomen door vloerverwarming onder de tegels te leggen – het materiaal geleidt de warmte goed. Een andere oplossing is om tapijt op de tegels in de woonkamer te leggen. Het nadeel van vloertegels kunnen wel de installatiekosten zijn. Sommige hebben onderhoud nodig, bijvoorbeeld gepolijste tegels moeten worden geïmpregneerd. De zwakke kant van de tegels is het risico op barsten of beschadigingen, wanneer er een zwaar voorwerp op de vloer valt.

Vinylpanelen voor de keuken en woonkamer – voor- en nadelen

Hedendaagse PVC-vinylvloeren hebben weinig gemeen met rubber of linoleum van slechte kwaliteit. Ze bestaan ​​uit verschillende lagen polyvinylchloride, die flexibele panelen of tegels vormen met een dikte van 3 tot 7 mm. De bovenste laag is bedekt met afbeeldingen die elk patroon kunnen hebben – hout, steen, beton. Bovendien zijn ze afgewerkt met een polyurethaan- of keramische laag ter bescherming tegen krassen en verbleken.

Vinyl vloerpanelen winnen snel aan populariteit in moderne interieurs vanwege een aantal voordelen:
• ze zijn volledig ongevoelig voor water en vocht, waardoor ze een goede keuze zijn voor woonkamers en keukens,
• zorgen voor een zeer goede warmtegeleiding en kunnen gebruikt worden voor vloerverwarming,
• ze zijn stil – er is geen nagalm van voetstappen op de zwevende vinylvloer,
• ze voelen comfortabel aan, dus het is prettig om er met blote voeten op te lopen,
• ze zijn volledig slijtvast en goed bestand tegen de val van zware voorwerpen,
• als ze bekrast raken, is er een mogelijkheid tot renovatie door ze te bedekken met een speciale polyurethaan- of polymeer-acrylcoating,
• montage is relatief eenvoudig – er zijn gelijmde of geklikte vinylpanelen beschikbaar,
• productietechnologie stelt je in staat PVC-vloerpanelen te creëren in duizenden patronen – ze kunnen perfect een mozaïek, steen of hout imiteren, zodat ze gemakkelijk passen bij de stijl van de open keuken naar de woonkamer.

De lijst met voordelen van polyvinylchloridepanelen is lang. Ze zijn wel duurder dan goedkope modellen van gelamineerde panelen. Er moet echter aan worden herinnerd dat we voor de keuken gelamineerde panelen moeten kiezen met een hoge klasse van slijtvastheid en waterbestendigheid, waarvan de kosten ook hoog zijn.

Laminaatvloeren voor de keuken-woonkamer – voor- en nadelen

Laminaatplaten hebben een kern van HDF of MDF. Hun boven- en onderkant zijn bedekt met gelamineerd papier en de bovenste laag is bovendien bedrukt met een patroon en hars, die het materiaal beschermen tegen UV van zonlicht, krassen en andere beschadigingen. Goedkopere laminaatvloeren zijn over het algemeen minder goed bestand tegen beschadigingen dan vinylvloeren. De technische parameters van duurdere vloerpanelen kunnen echter goed genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de materialen bestand zijn tegen de typische omstandigheden in de keuken, d.w.z. vocht en frequente slijtage.

Het loont de moeite om te kiezen voor een goede slijtvastheid en waterbestendigheid, want dan bieden de vloerpanelen een waterbestendigheid tot maximaal 72 uur. Helaas kunnen gelamineerde panelen niet worden hersteld bij beschadigingen. Als ze beschadigd zijn, moeten ze worden vervangen door nieuwe. Niet alle modellen zijn trouwens geschikt voor vloerverwarming.

Welke vloer is het beste voor de woonkamer-keuken?

Qua duurzaamheid zijn moderne vinylpanelen dus het beste. Ze zijn eenvoudig te vervangen en volledig waterdicht. Aanhangers van klassieke oplossingen kunnen ook voor vloertegels kiezen – ze zijn een goed materiaal in woonkamers en keukens met vloerverwarming. Slechts enkele laminaatvloerpanelen zijn geschikt voor de keuken – je moet de soort kiezen met de hoogste waterbestendigheidsparameters.